x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Agenți CIA au fost uciși de China

Agenți CIA au fost uciși de China

22 Mai 2017   •   18:49
Agenți CIA au fost uciși de China
Sursa foto: Chen Yehua

Aproximativ 20 de spioni ai CIA din China au fost ucişi sau au ajuns în închisori, între 2010 şi 2012, dezvăluie publicația „The New York Times”, citată de BBC. CIA nu a comentat informaţiile.

Nu este clar dacă CIA a fost vizată de hackeri sau dacă o „cârtiţă” a ajutat guvernul chinez să identifice agenţii, scrie NYT, dar unul dintre informatori a fost împuşcat chiar în curtea unei clădiri guvernamentale ca un avertisment pentru alţii. Potrivit BBC, patru foşti ofiţeri CIA au vorbit despre această situaţie şi au explicat că informaţiile primite de la sursele implantate solid în interiorul birocraţiei de la Beijing au început să dispară din 2010, iar informatorii, de la începutul anului 2011. De altfel, CIA şi FBI au demarat o operaţiune comună pentru a elucida misterul, susţine unul dintre foştii spioni americani, numit codificat Honey Badger. În raportul prezentat de NYT, se arată că investigaţia se concentra pe un fost agent operativ al CIA, în privința căruia nu existau dovezi suficiente pentru a fi arestat. Acum, acesta trăieşte într-o altă ţară asiatică. În 2012, un oficial din cadrul ministerului de securitate al Chinei a fost arestat pentru suspiciunea de spionaj în favoarea SUA. Se bănuieşte că acesta ar fi fost racolat de CIA. Nicio astfel de arestare nu pare să fi atras atenţia publicului în acel moment. Matt Apuzzo, jurnalist la NYT, care a lucrat la investigaţie, a declarat pentru BBC: "Unul dintre lucrurile foarte tulburătoare este că încă nu ştim ce s-a întâmplat". În 2015, CIA a retras personalul din ambasada americană de la Beijing, după un atac cibernetic şi a acuzat statul chinez că a expus informaţii despre milioane de angajaţi federali din SUA.

Dispariţia unui număr atât de mare de spioni a afectat o reţea construită în ani de zile, iar acest lucru a împiedicat operaţiuni ulterioare, mult timp după aceea.

×
Subiecte în articol: cia