x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegătorul tipic al lui Trump este alb, fără studii superioare şi se simte marginalizat, arată un studiu

Alegătorul tipic al lui Trump este alb, fără studii superioare şi se simte marginalizat, arată un studiu

28 Mar 2016   •   15:23
Alegătorul tipic al lui Trump este alb, fără studii superioare şi se simte marginalizat, arată un studiu

Susţinătorii cei mai înfocaţi ai favoritului la învestitura republicană Donald Trump sunt albi, fără studii superioare şi au sentimentul că sunt marginalizaţi în ţara lor, aflată în schimbare, relatează AFP, care prezintă un portret-robot al alegătorului care îl votează pe omul de afaceri.

Fie că provin din zonele rurale, fie că provin din zonele urbane, alegătorii lui Trump nu sunt nici pe departe conservatorii clasici care formează baza electoralului republican. Magnatul din domeniul imobiliar a strâns în medie 37% din voturi în fiecare dintre cele circa 30 de alegeri primare organizate până acum. Din electoratul său fac parte şi săraci şi bogaţi, şi albi şi afro-americani, şi tineri şi bătrâni.

Sondajele la ieşirea de la urne şi analizele politologilor au permis, însă, identificarea unui nucleu dur de americani care îl votează fără excepţie pe Trump. Este vorba despre oameni care au absolvit numai liceul şi care vor să promoveze un candidat care le promite că va înclina balanţa economică în favoarea lor.

De asemenea, un studiu realizat de New York Times arată o corelaţie între succesul lui Trump într-o zonă şi numărul oamenilor care locuiesc în rulote acolo.

În plus, cu cât o regiune a rămas ancorată mai mult în economia “tradiţională”, precum agricultura, construcţiile, industria şi comerţul, cu atât mai mulţi oameni sunt susceptibili să voteze pentru Trump.

De asemenea, şomerii sau cei care au renunţat să îşi mai caute un loc de muncă îl preferă pe magnat.

Sentimentul de izolare şi de nemulţumire al alegătorului tipic al lui Trump este clar din declaraţiile privind situaţia financiară personală. Circa una din cinci persoane care îl susţin pe magnat mărturiseşte că nu reuşeşte să se descurce cu banii câştigaţi.

“Trump le spune constant alegătorilor că succesul său personal va duce la prosperitate”, au scris politologii John Sides şi Michael Tesler, într-un articol publicat de Washington Post. “Acest mesaj are un ecou puternic în rândul americanilor care au impresia că nu se descurcă”, au adăugat ei.

Impactul declaraţiilor antiimigranţi ale lui Trump este greu de estimat, spun analiştii. Propunerea sa de a închide frontierele pentru musulmani este foarte populară în rândul tuturor republicanilor. De asemenea, puţini conservatori se opun planului său de a expulza cei 11 sau 12 milioane de imigranţi ilegali din ţară.

Pe de altă parte, cu cât o persoană cu drept de vot acordă mai multă importantă culorii pielii sale sau consideră că albii sunt din ce în ce mai discriminaţi, cu atât este mai susceptibilă să voteze pentru Trump, un studiu realizat în luna ianuarie de institutul American National Election Study.

În ceea ce priveşte polemica din Statele Unite privind dreptul la avort, Donald Trump a declarat, în trecut, că, din punctual său de vedere, femeile trebuie să aibă dreptul să facă ce vor. Această poziţie, deşi nu a mai fost reiterată recent, coincide cu cea a alegătorului tipic al lui Trump.

×