x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri: Blocaj politic în Israel

Alegeri: Blocaj politic în Israel

19 Sep 2019   •   20:50
Alegeri: Blocaj politic în Israel

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, şi contracandidatul său, Benny Gantz, se află la egalitate şi nu pot forma un guvern de coaliţie, după ce au fost numărate aproape toate voturile din alegerile legislative de marţi, informează AFP şi dpa.

După numărarea a peste 92% dintre buletinele de vot, s-a aflat că partidele celor doi contracandidaţi au obţinut fiecare câte 32 de locuri din totalul celor 120 din Knesset, Parlamentul israelian, şi nu reuşesc, nici măcar cu aliaţii lor, să depăşească nivelul de 61 de parlamentari pentru a obţine majoritatea. „Lista unită” a partidelor arabe ar fi obţinut 12 locuri şi s-ar putea impune drept a treia forţă politică în Knesset, urmată de partidul „Israel Beiteinu” („Israel Casa Noastră”) al fostului ministru Avigdor Lieberman, cu 9 locuri. Acesta din urmă, care a declarat marţi că doreşte o coaliţie cu „Likud” (dreapta) al lui Benjamin Netanyahu şi cu partidul „Kahol Lavan” („Albastru-Alb”) al lui Benny Gantz, ar putea deveni un important factor de decizie.

 

În Israel, preşedintele îi consultă pe deputaţii aleşi, care trebuie să-i recomande un şef de guvern. Partidele arabe, ostile premierului aflat în funcţie, au sugerat deja că se vor opune desemnării lui Netanyahu.

 

×
Subiecte în articol: benjamin netanyahu