x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ALEGERI ÎN UNGARIA: Participare masivă la vot

ALEGERI ÎN UNGARIA: Participare masivă la vot

08 Apr 2018   •   18:28
ALEGERI ÎN UNGARIA: Participare masivă la vot

Participarea la vot în cadrul alegerile parlamentare ce au loc duminică în Ungaria era până la lora locală 13:00 de 42,32 la sută din cetăţenii înscrişi pe liste, conform datelor anunţate de Biroul Electoral Central (NVI) din Ungaria.

 

Corespondenţii Reuters au văzut cozi lungi de alegători la mai multe secţii de votare. Unii sondatori de opinie au declarat că o participare la vot de peste 70 de procente ar putea semnala faptul că opoziţia şi-a mobilizat în mod eficient susţinătorii, ceea ce poate face ca Fidesz să piardă majoritatea parlamentară.

Potrivit MTI, procentul depăşeşte prezenţa la vot înregistrată la alegerile precedente. Astfel, la alegerile parlamentare din 2014 până la ora 13:00 votase 34,33 la sută din electorat, la cele din 2010 - 35,88 la sută, iar la scrutinul din 2006 - 38,22 la sută.

După ce a votat, premierul Ungariei şi candidatul Fidesz pentru un nou mandat în fruntea guvernului, Viktor Orban, a declarat presei că la acest scrutin ''nu alegem doar partide, guvern, premier, ci şi viitor''. Viktor Orban a mărturisit că ambele sale voturi (unul
pentru alegerea palamentarului de circumscripţie şi unul pentru lista naţională de candidaţi a partidelor) au fost pentru Fidesz, deoarece ''doar acesta e sigur''.

Apărarea civilizaţiei noastre creştine este miza acestor alegeri, a declarat vicepremierul ungar Zsolt Semjén, preşedintele
partidului de coaliţie KDNP (Partidul Popular Creştin Democrat, în alianţă cu Fidesz), după ce şi-a exercitat dreptul de vot. Vicepremierul responsabil de politicile naţionale a mulţumit maghiarilor de peste hotare, care - aşa cum a spus el - s-au înregistrat la vot în număr mult mai mare decât în urmă cu patru ani.

Gabor Vona, propunerea de premier a partidului Jobbik, a spus după ieşirea de la urne că aceste alegeri vor determina soarta Ungariei pentru următoarelor două generaţii, iar miza lor este dacă ţara ''se va transforma sau nu într-o ţară din care se emigrează''. Acest partid radical naţionalist, cea mai puternică formaţiune de opoziţie, conform Reuters, a organizat o campanie electorală pe o agendă anticorupţie şi a cerut salarii mai mari pentru a atrage întoarcerea a sute de mii de unguri care au părăsit Ungaria pentru o viaţă mai bună în Europa de Vest.

Gergely Karacsony, propunerea de premier a coaliţiei de opoziţie Partidul Socialist Maghiar (MSZP) - Parbeszed, a declarat după vot că ''toate semnalele ne arată că cei care doresc o schimbare sunt majoritari în Ungaria, întrebarea fiind doar dacă se vor şi duce la vot''.

Preşedintele Coaliţiei Democratice (DK), Gyurcsány Ferenc, şi-a exprimat încrederea că opoziţia va învinge, în baza cifrelor
privind prezenţa la urne. După ce a votat, fostul premier al Ungariei a spus că speră ca luni DK să fie nevoită să se ocupe de formarea noului guvern.

Partidul Politica Poate fi Altfel (LMP) a pregătit un program de guvernare de secol 21 şi lucrează doar cu politicieni care pot
face doar bine ţării - a spus Bernadett Szél, propunerea de premier a LMP duminică după amiază, după ce a votat. Pregătim politici puternice pentru dezvoltarea zonei rurale, pe care o vedem ca rezerva de aur a Ungariei, a declarat Co-preşedintele LMP. AGERPRES

×