x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri prezidenţiale Franţa: Duel Macron-Le Pen în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale

Alegeri prezidenţiale Franţa: Duel Macron-Le Pen în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale

23 Apr 2017   •   22:04
Alegeri prezidenţiale Franţa: Duel Macron-Le Pen în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale

Centristul proeuropean Emmanuel Macron şi candidata Frontului Naţional (FN, extrema dreaptă), Marine Le Pen, s-au clasat duminică pe primele locuri în turul întâi al alegerilor prezidenţiale din Franţa, marcând o respingere a partidelor tradiţionale, notează AFP.

Favorit al acestui duel final, Emmanuel Macron, fost ministru al economiei în vârstă de 39 de ani, o devansează cu 23-24% pe Marine Le Pen, 48 de ani, creditată cu 21,8-22% din voturi, potrivit estimărilor a trei sondaje de opinie.

Candidatul dreptei François Fillon, a cărui campanie a fost afectată de scandalul presupuselor angajări fictive ale unor rude, s-a clasat la mică diferenţă de candidatul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon, (19-20,3 % faţă de 19,5-20 %), care a avut o ascensiune remarcabilă în ultimele zile de campanie.

Mai mulţi susţinători ai lui François Fillon au cerut imediat ca în turul al doilea să nu i se acorde votul candidatei FN, Marine Le Pen.

Candidatul socialist, Benoît Hamon, înfrânt drastic cu 6% din voturi potrivit sondajelor, a admis o "sancţiune istorică" pentru partidul său şi a cerut să se voteze Macron.

Turul al doilea al prezidenţialelor este prevăzut la 7 mai cu preluarea funcţiei în scurt timp pentru un mandat de cinci ani. Alegeri parlamentare sunt apoi programate în iunie.

Cu ocazia turului întâi, desfăşurat pe fondul ameninţării teroriste, participarea s-a ridicat la circa 70%, unul dintre cele mai mari din ultimii 40 de ani, potrivit Ministerului francez de Interne.AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza)

FOLOSIREA ACESTEI ŞTIRI ÎN MEDIUL ONLINE IMPLICĂ CITAREA SURSEI CU LINK SPRE www.agerpres.ro

×