x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alertele dau peste cap traficul aerian

Alertele dau peste cap traficul aerian

17 Aug 2004   •   00:00

O intreaga serie de aterizari de urgenta demonstreaza ca recentele amenintari teroriste au semanat frica in randul companiilor aeriene europene.

IRINA CRISTEA

Controlorii de trafic de pe aeroportul din Budapesta au avut parte, zilele trecute, de ture foarte solicitante. In noaptea de duminica spre luni, un avion de tip Boeing 747, venind din Turcia, a aterizat de urgenta pe aeroportul din capitala ungara, Budapesta, in urma unei alerte cu bomba la bord. Aparatul plecase din Istanbul cu destinatia Frankfurt si transporta 162 de pasageri si patru membri ai echipajului. Aterizarea a decurs fara probleme si a fost urmata imediat de o minutioasa expertiza a fortelor speciale ungare. "Nici o bomba nu a fost descoperita la bord, iar aparatul si-a continuat drumul", a declarat, pentru agentia France Presse, un purtator de cuvant al politiei.

PREDECENT. Incidentul de duminica noaptea nu a fost singular. Cu cateva ore mai devreme, controlorii de trafic indrumasera la sol un aparat Airbus cu 169 de persoane la bord, care ceruse permisiunea sa aterizeze de urgenta, tot in urma unei alerte cu bomba. Coincidenta sau nu, ruta celui de-al doilea aparat, apartinand companiei Lufthansa, era tot Istanbul - Frankfurt.
Si aceasta alerta s-a dovedit a fi falsa.

Pilotii celor doua avioane au relatat anchetatorilor ca, la scurt timp dupa decolarea din Istanbul, au primit, pe caile de comunicatie cu solul, un mesaj de amenintare in care li se spunea ca la bord se afla o bomba.

O spaima zdravana au tras si pilotii, si pasagerii unui zbor al companiei Croatian Airlines. Duminica, toti ocupantii avionului au fost evacuati de urgenta la Frankfurt, in urma unei alerte similare. Ca si in celelalte cazuri, perchezitiile nu au confirmat existenta la bord a vreunui dispozitiv explozibil.

PANICA. Desi se dovedesc a fi false, toate aceste alarme demonstreaza ca nivelul de alerta este extrem de ridicat si la nivelul companiilor aeriene. Orice amenintare, oricat de putin credibila ar parea, este luata in serios, pentru a elimina orice risc ca teroristii sa vizeze din nou avioane pentru a-si duce la indeplinire misiunile ucigase.

INTERDICTIE IN FRANTA

Tot temerile legate de securitate au determinat autoritatile franceze sa interzica accesul pe teritoriul Frantei al aparatelor companiei aeriene iordaniene Jordan Aviation. Directia generala a aviatiei civile franceze semnalase "grave lacune de siguranta" in urma unor controale efectuate cot la cot cu italienii. Jordan Aviation este o firma ce asigura zboruri in regim charter. Flota sa aeriana numara sase aparate tip Airbus si Boeing. Presedintele firmei a negat ca ar exista probleme de securitate legate de vreunul dintre avioanele sale.

×
Subiecte în articol: externe