x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii AVERTIZEAZĂ: Ebola s-ar putea propaga "ca un foc de pădure"!

Americanii AVERTIZEAZĂ: Ebola s-ar putea propaga "ca un foc de pădure"!

29 Iul 2014   •   13:49
Americanii AVERTIZEAZĂ: Ebola s-ar putea propaga "ca un foc de pădure"!
Sursa foto: AHMED JALLANZO/EPA

Virusul mortal Ebola s-ar putea propaga ca un incendiu de pădure, au avertizat luni autorităţile sanitare americane, solicitând celor care călătoresc în Africa occidentală să ia maximum de precauţii, în contextul celei mai severe epidemii din istorie.

"Probabilitatea ca această epidemie să se extindă în afara Africii occidentale este foarte scăzută", a apreciat totuşi Stephan Monroe de la Centrele de control şi prevenire a bolilor (CDC), potrivit AFP, citată de Agerpres.

Însă situaţia "evoluează repede", iar CDC trebuie să fie pregătite să facă faţă posibilităţii ca un călător bolnav să aducă boala în Statele Unite.

"Îngrijorarea noastră este ca epidemia să nu fie replantată în altă parte, ca un incendiu de pădure care porneşte de la un singur copac, prin scântei. Este ceea ce s-a întâmplat în Liberia", a spus Monroe, care a precizat că nu s-au mai constatat cazuri de Ebola în ţară timp de 21 de zile, perioada de incubaţie a bolii, dar că au apărut totuşi noi cazuri.

"Au fost cazuri replantate de oameni care au trecut graniţa, aşa încât putem spune că nu vom putea controla epidemia până când nu vom identifica şi stopa fiecare sursă de transmitere", a subliniat specialistul.

Citește și Predicțiile lui Nostradamus din „Cartea pierdută”: S-au deschis PORȚILE IADULUI

Liberia a anunţat luni închiderea unei părţi a frontierelor, în încercarea de a opri propagarea epidemiei de febră Ebola, care s-a soldat până acum cu 670 de morţi în trei ţări şi care continuă să se extindă, cu primul caz confirmat săptămâna trecută în Nigeria. Epidemia s-a declanşat la începutul anului în Guineea, extinzându-se apoi în Liberia şi Sierra Leone, în cele trei ţări vecine existând la data de 23 iulie 1.201 cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit celui mai recent bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Au fost contaminaţi şi doi americani, dintre care unul medic, implicaţi în combaterea epidemiei. Ei au fost plasaţi în carantină.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanelor sau ale animalelor infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragii, vărsături şi diaree, iar rata mortalităţii la om este între 25 şi 90%. Până acum nu există niciun vaccin omologat împotriva bolii, încheie

×
Subiecte în articol: ebola avertisment virus mortal africa