x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii riscă să fie prinşi la mijloc între furtunile "Don" şi "Hilary"

Americanii riscă să fie prinşi la mijloc între furtunile "Don" şi "Hilary"

19 Iul 2017   •   20:45
Americanii riscă să fie prinşi la mijloc între furtunile "Don" şi "Hilary"

O nouă punere în scenă în domeniul climei a duelului din cadrul scrutinului prezidenţial american? Pe coasta atlantică s-a format furtuna tropicală Don, iar pe cea pacifică se dezvoltă o depresiune care va primi numele de "Hilary" dacă atinge statutul de furtună tropicală, potrivit Centrului naţional al uraganelor (NHC), relatează miercuri AFP. 

Este o pură întâmplare: din 1953, NHC dispune de şase liste diferite de nume, reutilizate prin rotaţie. Astfel, numele din 2017 vor reveni în 2023. De asemenea, ei au mai multe serii, care corespund regiunilor. Don figurează în regiunea Atlanticului, iar Hilary în cea a Pacificului. 

Însă media americane şi internauţii nu au ratat ocazia de a se delecta cu această dispută de la distanţă pe cele două coaste ale SUA, lansându-se în glume legate de cei doi foşti rivali în alegerile prezidenţiale din 2016, Donald Trump şi Hillary Clinton. 

NHC a descris furtuna tropicală Don ca fiind "mică", cu o "zonă de circulaţie bine definită". Apărută luni, furtuna a atras emiterea unei alerte pentru Barbados şi Trinidad-Tobago. Ea s-a disipat însă rapid în noaptea de marţi spre miercuri fără a se transforma în uragan, fiind însoţită de rafale de vânt de maximum 85 km/h, în loc de cel puţin 119 km/h. 

În acest timp, o depresiune tropicală se dezvoltă în Oceanul Pacific. Botezată pentru moment "Eight-E", ea va primi numele Hilary dacă va creşte în intensitate până la punctul de furtună tropicală (cel puţin 62 km/h). 

Potrivit ultimului buletin al NHC de miercuri de la ora 15.00 GMT, depresiunea era însoţită de rafale de vânt de 55 km/h şi nu ameninţa uscatul în acest stadiu. Totuşi, au avertizat meteorologii, modelul său de circulaţie rămâne "neregulat". 

Până în prezent nu s-a format niciun uragan în Atlantic în acest sezon, dar în Pacific au existat deja trei.AGERPRES

×