x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Amplă operaţiune împotriva celulelor jihadiste retrase într-o zonă muntoasă în Irak

Amplă operaţiune împotriva celulelor jihadiste retrase într-o zonă muntoasă în Irak

11 Apr 2019   •   19:50
Amplă operaţiune împotriva celulelor jihadiste retrase într-o zonă muntoasă în Irak

Irakul a anunţat joi că a întreprins o importantă operaţiune aeriană şi terestră pentru a-i scoate pe jihadişti dintr-o regiune muntoasă din centrul ţării, la mai mult de un an după victoria sa proclamată asupra grupării Stat Islamic (SI), informează AFP.

În pofida declaraţiei privind încheierea războiului împotriva SI în decembrie 2017, Irakul continuă să se confrunte cu atacuri desfăşurate de celule jihadiste retrase în zone deşertice sau foarte accidentate precum este cea a munţilor Hamrin, la nord de Bagdad, unde trupele au operat joi.

"Unităţile de contraterorism", forţele de elită din Irak, "susţinute de aviaţia irakiană şi de coaliţia internaţională contra SI au desfăşurat o amplă campanie" timp de patru zile, până joi, a anunţat generalul Yahya Rassoul, purtătorul de cuvânt al Comandamentului militar irakian. Obiectivul a fost cel de a scoate "celulele teroriste rămase ale SI din grotele şi refugiile lor din munţii Hamrin", a precizat el. 

Chiar dacă SI nu mai controlează niciun teritoriu în Irak şi Siria, oamenii săi continuă să răpească locuitori la baraje false sau să asasineze responsabili locali în diferite provincii din Irak.

În patru zile, "am curăţat zona şi 15 jihadişti au fost anihilaţi", a dat asigurări purtătorul unităţilor de contraterorism, Sabah al-Noamane. Trupele irakiene au reuşit de asemenea să cucerească imprimeria unde SI îşi tipărea publicaţia săptămânală de propagandă Al-Naba şi o echipă specializează analizează acum toate documentele confiscate. Alte operaţiuni de aceeaşi amploare vor urma în alte zone ale ţării, a conchis Sabah al-Noamane.

Potrivit experţilor, terenul jihadismului rămâne fertil în Irak, care aşteaptă o reconstrucţie evaluată la 88 de miliarde de dolari.

În afară de aspectul militar, reîntoarcerea a 1,8 milioane de irakieni încă refugiaţi, sutele de procese "expeditive" şi mizeria socială nu vor fi depăşite în decurs de ani de zile, potrivit apărătorilor drepturilor omului, care atenţionează că radicalii jihadişti ar putea recruta din rândurile acestor oameni.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: actiuni irak jihadisti