x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Amplasarea unei lucrări de Jeff Koons provoacă polemici la Paris

Amplasarea unei lucrări de Jeff Koons provoacă polemici la Paris

29 Mai 2018   •   13:05
Amplasarea unei lucrări de Jeff Koons provoacă polemici la Paris
Sursa foto: jeffkoons.com

"Buchetul de Lalele" ("Bouquet of Tulips") al lui Jeff Koons - o monumentală lucrare donată de artist Parisului după atentatele din 2015 şi 2016 - nu şi-a găsit încă o locaţie în capitala Franţei, au informat luni seara surse în marja unei întâlniri a reprezentanţilor artistului cu responsabili din partea Ministerului Culturii şi ai Primăriei Parisului, transmite AFP. 

După luni de dezbateri, ministra culturii, Françoise Nyssen declarase cotidianului Le Figaro că speră ca reuniunea să aducă un acord de principiu cu privire la locul instalării acestei creaţii a controversatului artist american, cu o greutate de 33 de tone şi o înălţime de 10 metri. 

"Nu s-a decis nimic. A fost o întâlnire de lucru care a permis prezentarea aşteptărilor tuturor. O nouă întâlnire a fost fixată pentru jumătatea lunii iunie, pentru a putea avansa şi identifica o locaţie", a precizat aceeaşi sursă, citată de AFP. 

"Nu a fost luată nicio decizie", a confirmat şi Ministerul Culturii. 

Polemica survine în contextul în care artistul a provocat nemulţumirea unora, dorind ca impresionanta lucrare să fie amplasată pe esplanada de la Palais de Tokyo, cu faţa la Turnul Eiffel. 

Această variantă a fost însă abandonată, după cum a confirmat Françoise Nyssen pentru Le Figaro, urmând ca artistului să i se propună alte locaţii. 

"Reprezentanţii lui Koons nu au fost încântaţi să afle din presă că esplanada de la Palais de Tokyo nu mai este pe ordinea de zi", a explicat o sursă familiare cu acest caz. 

Potrivit lui Nyssen, "Lalelele" ar trebui instalate într-un loc "popular, vizibil şi circulat". O posibilă locaţie ar putea fi Parc de la Villette, unde în ultimele săptămâni au fost efectuate studii tehnice, potrivit unei surse apropiate de managementul parcului. 

Criticile s-au înmulţit însă în privinţa acestui "cadou" oferit de Jeff Koons, contestat de mai mulţi scriitori, filosofi, dar şi de doi foşti miniştri ai culturii, Frédéric Mitterrand şi Jean-Jacques Aillagon, cel din urmă organizatorul unei expoziţii Koons la Versailles. 

Dincolo de locaţie, criticii pun în discuţie estetica lucrării, costul acesteia, dar şi personalitatea artistului.

AGERPRES

×