x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ANALIZĂ - Economia lui Obama vs economia lui McCain

ANALIZĂ - Economia lui Obama vs economia lui McCain

05 Noi 2008   •   00:00
ANALIZĂ - Economia lui Obama vs economia lui McCain

Anumite companii vor avea de câştigat în funcţie de cine iese câştigător în cursa pentru Casa Albă, în vreme ce altele vor pierderi. Giganţii petrolului şi ai industriei de armament vor fi beneficiarii victoriei lui MCCain, în timp ce energiile alternative şi transporturile sunt câştigătoare o dată cu Obama.



Politicile economice promovate de cei doi candidaţi la preşedinţia americană, democratul Barack Obama şi republicanul John McCain, vor da un impuls anumitor companii, în special. International Strategy Investment (ISI) a analizat politicile celor doi şi a dat publicităţii un studiu referitor la acest lucru, potrivit Bloomberg. “Reacţia obişnuită pe Wall Street este că republicanii sunt mai buni pentru cotaţiile bursiere decât democraţii deoarece republicanii tind să favorizeze taxe mai mici pentru companii şi mai puţină intervenţie guvernamentală în marile afaceri” notează sursa citată. Andy Laperriere, director la ISI relevă principalele direcţii pentru viitor ale celor doi.

Energie

El citează diferenţe notabile în politica energetică a celor doi. În primul rând, Obama a promis subvenţii pentru energii alternative, iar ISI a identificat trei companii care vor beneficia de acest fapt: Covanta, ce produce energie electrică din deşeuri, First Solar dar şi danezii de la Vestas Wind Systems, care produc turbine eoliene. Laperriere a identificat şi 4 companii unde investitorii vor paria că vor scădea: Exxon şi Sunoco deoarece Obama a anunţat taxe pe profiturile companiilor petroliere dar şi Southern Co şi Duke Energy deoarece restricţiile la emisiile de carbon le-ar afecta activitatea.

Pentru viziunea economică a lui McCain, companiile nucleare vor prolifera deoarece republicanul a apreciat deseori nuclearul ca energie alternativă. Astfel, Shaw Group, o companie de construcţii care realizează consultanţă pentru companiile nucleare şi Exelon, o firmă cu 10 centrale nucleare ar beneficia de victoria lui McCain. El a mai menţionat şi producţia de energie din “cărbune curat” ceea ce ar fi rău pentru producătorii tradiţionali ca Peabody Energy şi Consolidated Energy. Dar ar fi un boom pentru Sasol, un producător sud-african, lider în conversia cărbunelui în combustibil lichid. De asemenea, Archer Daniels Midland, gigant al mâncării, ar avea o situaţie nefavorabilă deoarece McCain este adversar ferm al subvenţiilor pentru companiile care produc etanol din porumb. De asemenea, giganţii din petrol, precum Exxon sau Chevron, ar avea beneficii din scutiri de taxe.

Industrie
Obama vrea majorarea cheltuielilor de infrastructură. Ceea ce ar da impuls companiilor de construcţii Vulcan Materials, Granite Construction şi URS.

De asemenea, şi General Motors, Ford şi Chrysler vor creşte după ce Obama s-a arătat dispus pentru a da celor trei constructori împrumuturi mai mari şi subvenţii pentru a proteja slujbele muncitorilor lor. În cazul lui McCain, marii beneficiari ar fi firmele din industria de apărare, cum ar fi General Dynamics, Northrop Grumman şi KBR după ce republicanul a spus că vrea o prezenţă americană în Irak mai îndelungată decât Obama. De asemenea, Verizon, gigantul comunicaţiilor ar fi câştigătoare deoarece McCain se opune politicii de neutralitate a internetului.

FINANŢE
Sectorul va suferi repercursiuni dacă Obama este ales. ISI a pus pe lista neagră gigantul Sallie Mae, care dă împrumuturi studenţilor pentru taxele de şcolarizare, deoarece Obama vrea eliminarea acestui program în favoarea unor împrumuturi directe de la guvern. De asemenea, Capital One, companie de carduri de credit ar fi afectată deoarece democratul este împotriva taxelor mari şi a dobânzilor ridicate din sector. De asemenea, consultantul H&R, care intermediază operaţiuni financiare, este în pericol, deoarece senatorul de Illinois a propus simplificarea plăţii taxelor pentru americani, ca şi uşurarea returnării banilor de la Fisc.

În cazul alegerii lui McCain, ar scădea Fannie Mae şi Freddie Mac, giganţii împrumuturilor ipotecare deoarece republicanul îi vrea privatizaţi. Asta deşi e improbabil ca valoarea acţiunilor lor să mai aibă unde să scadă din moment ce oricum sunt sub un dolar pe titlu. În plus, asiguratorul de viaţă Lincoln National ar duce-o mai rău din moment taxele ar creşte, iar firmele cumpără asigurări de viaţă angajaţilor tocmai pentru a avea reduceri de taxe.

Sănătatea e la mare cinste

Dacă McCain câştigă, ar fi o veste minunată pentru marile companii farmaceutice ca Pfizer sau Novartis, deoarece republicanul nu vrea să ţină în frâu preţurile la medicamente. De asemenea, ar fi un plus şi pentru Unitedhealth, WellPoint şi Aetna, asiguratori de sănătate. Pe de altă parte, o victorie a cuplului Obama-Biden ar aduce schimbări semnificative în sistemul Medicare. Ceea ce ar duce la scăderea companiilor Humana şi HealthSpring. De asemenea, ProAssurance, o companie care vinde asigurări de malpraxis va avea vremuri grele deoarece Obama este împotriva costurilor mari pentru asigurările de acest tip.

3,8 miliarde de dolari

Suma pe care McCain ar lăsa-o în conturile giganţilor petrolieri în urma reducerilor de taxe. Din această sumă Exxon singură ar beneficia de 1,2 miliarde de dolari deşi a afişat cel mai mare profit trimestrial realizat vreodată în SUA, de 14,8 miliarde de dolari pe trimestrul trei al acestui an.

×
Subiecte în articol: obama deoarece mccain