x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ancheta EADS, turată la Berlin

Ancheta EADS, turată la Berlin

30 Oct 2014   •   20:12
Ancheta EADS, turată la Berlin
Sursa foto: Cornel Putan/Intact Images

Parchetul din Munchen cercetează compania EADS pentru dare de mită. Autorităţile germane sunt interesate să afle ce oficiali au primit mită în acest dosar. Aşadar, contractul de 750 de milioane de euro pentru securizarea graniţelor ţării nu este doar în atenţia procurorilor români, anunţă postul Digi24, care l-a contactat pe jurnalistul româno-german Vlad Georgescu, autorul articolului despre cazul EADS din Huffington Post Germany.

Webzine-ul LifeGen.de ar fi înaintat Procuraturii din Munchen o reclamaţie în care se afirmă: ”Căile mitei indicate de instituţia anticorupţie românească DNA lasă să se întrevadă că EADS Deutschland GmbH s-ar fi implicat activ încă de la început în planificarea acestor fapte penale”, a scris autorul articolului.

Vlad Georgescu a declarat la Digi24 că a depus o plângere la parchetul din Munchen în legătură cu acest dosar. El a adăugat că a fost sunat de Procuratura de la Munchen. “Mi-au cerut nişte detalii, mi-au dat numărul de dosar (...) Le-am propus procurorilor din Munchen, le-am dat şi un nume al unui martor care e dispus să prezinte structurile din România, este vorba de un cetăţean român şi este unul dintre arhitecţii sistemului de corupţie EADS, care deja colaboreză cu DNA. Procuratura din Munchen va lua legătura direct cu DNA”, a precizat acesta pentru postul citat.

Informaţia a fost ulterior confirmată de Parchetul munchenez şi pentru o publicaţie din România. Procurorii din Germania au transmis, într-un răspuns oficial, că sunt investigate suspiciuni de dare de mită în acest caz.

Freelancer-ul de origine română Vlad Georgescu, vorbeşte, în articolul publicat joi integral de Jurnalul Naţional, despre implicarea în semnarea acestui contract a fostului cancelar german Gerhard Schroder, a Elenei Udrea, dar şi a ministrului Ioan Rus sau a omului de afaceri Ion Ţiriac. Fostul cancelar german s-ar fi implicat în 2004 “vehement, în semnarea contractului MAI-SISF între EADS Deutschland GmbH şi statul român”. Problema cazului EADS ar fi că, dincolo de presupusa “criminalitate economică organizată şi severă” a faptelor trecute în revistă de autorul articolului, s-ar fi folosit şi bani europeni, din fondurile PHARE. Autorul se întreabă dacă Cancelaria germană a fost informată, după 2005, în legătură cu scandalul de corupţie al EADS şi “aranjamentele de la Bucureşti”.

Udrea, candidată la prezidenţiale, a declarat miercuri seară, într-o conferinţă de presă, că legarea numelui său de scandalul EADS face parte dintr-o strategie a candidaţilor Victor Ponta şi Klaus Iohannis de a-i câştiga electoratul. În opinia sa, apariţia materialelor în presa germană s-a petrecut “pe filiera Voiculescu”, cu implicarea unor persoane din serviciile secrete.

Acuzat, chiar pe site-ul Digi24, de unul dintre cititori, că ar fi “omul Securităţii”, autorul articolului, Vlad Georgescu, a postat următoarea declaraţie:”Securist pe timpul lui Ceauşescu aş fi putut fi numai la vârsta de maximorum 11 ani - după ce am emigrat cu părinţii în Germania. Cu alte cuvinte: Keep cool - faţă de mulţi Bucureşteni compatrioţi, eu din 1978 trăiesc în Germania. Aşadar nu am nici o legatură nici cu Ceauşescu, nici cu Ţiriac, nici cu Udrea - dar am o problemă ca cetăţean german în momentul în care banii federali germani se duc pe şpăgi din România şi sunt risipiţi de structuri cu rădăcini şi în Germania”.

×