x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel critică la Davos 'egoismele naţionale' şi cere o Uniune Europeană mai integrată şi mai activă

Angela Merkel critică la Davos 'egoismele naţionale' şi cere o Uniune Europeană mai integrată şi mai activă

24 Ian 2018   •   18:28
Angela Merkel critică la Davos 'egoismele naţionale' şi cere o Uniune Europeană mai integrată şi mai activă

Uniunea Europeană trebuie să se integreze mai mult şi să-şi dezvolte o politică externă comună mai unită şi mai puternică, a afirmat cancelarul german Angela Merkel într-un discurs susţinut miercuri la forumul de la Davos, în care a criticat 'egoismele naţionale' şi 'populismul', cu aluzii critice la Donald Trump şi aprecieri la adresa lui Emmanuel Macron, şi şi-a apărat din nou politica uşilor deschise faţă de migranţi. 

'Trebuie să ne asumăm mai multe responsabilităţi, trebuie să ne luăm destinul în propriile mâini', a spus ea conform agenţiei DPA, estimând că până în prezent Uniunea Europeană a fost prea ezitantă în faţa crizelor din Orientul Mijlociu şi Africa. 

Merkel a apreciat totodată că UE nu trebuie să se închidă în faţa migraţiei, susţinând că 'încă de pe vremea Imperiului Roman, sau a Zidului Chinezesc, ştim că nu ajută să ne închidem'. Ea a admis însă că şi Germania este una dintre ţările care se confruntă cu o 'atmosferă polarizată' şi cu tentaţia populismului, enunţând şi valul de refugiaţi printre motive. 

Făcând aluzie la politicile comerciale izolaţioniste pentru care pledează preşedintele american Donald Trump, şefa guvernului de la Berlin a estimat că 'protecţionismul nu este răspunsul potrivit' în faţa nemulţumirilor provocate de globalizare şi că statele care se plâng că pierd din cauza acestei globalizări ar trebui să caute soluţii tot în mecanismele multilaterale, nicidecum în politici naţionale sau unilaterale. 

În schimb, Angela Merkel a lăudat abordarea preşedintelui francez, Emmanuel Macron, care dă un 'impuls suplimentar' proiectului european, despre care a apreciat că va putea avansa odată cu ieşirea Marii Britanii din UE, deşi a descris Brexitul drept o decizie 'regretabilă'. 

Cât despre situaţia politică internă din Germania şi negocierile pe care le poartă cu social-democraţii în vederea unei noi coaliţii, Merkel a insistat că obiectivul ei este să poată forma un 'guvern stabil' care să garanteze mai departe bunăstarea Germaniei.AGERPRES

×
Subiecte în articol: angela merkel davos