x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel preferă alegeri anticipate decât un guvern minoritar

Angela Merkel preferă alegeri anticipate decât un guvern minoritar

20 Noi 2017   •   19:34
Angela Merkel preferă alegeri anticipate decât un guvern minoritar
Sursa foto:

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că preferă mai degrabă organizarea de alegeri legislative anticipate decât să conducă un guvern minoritar, după ce negocierile tripartite între blocul conservator CDU/CSU (Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială), Partidul Liber-Democrat (FDP) şi Verzi, în vederea creării unei noi coaliţii de guvernământ, au eşuat duminică, relatează Reuters. 

'Din punctul meu de vedere, organizarea de noi alegeri ar fi cea mai bună cale', a declarat Merkel într-un interviu acordat televiziunii publice ARD. Ea a adăugat că planurile sale nu includ posibilitatea de a fi cancelar într-un guvern minoritar. 

Totodată, Angela Merkel a afirmat că este gata să candideze din nou în cazul organizării de alegeri legislative anticipate, în pofida eşecului negocierilor privind formarea unei noi coaliţii guvernamentale în urma alegerilor parlamentare din 24 septembrie, relatează AFP. 

Lidera conservatoare a declarat că este 'foarte sceptică' în legătură cu crearea unui guvern minoritar, o altă opţiune posibilă pentru ca ea să rămână la putere. 

Angela Merkel a afirmat că nu vede niciun motiv să demisioneze după eşecul negocierilor, adăugând că blocul ei conservator va intra în cursa pentru noi alegeri mai unit ca înainte. 

De asemenea, Merkel a declarat pentru postul de televiziune ZDF că este pregătită să servească încă patru ani în funcţia de cancelar şi consideră că este important să se transmită un semnal de stabilitate către ţară, Europa şi întreaga lume. 

Întrebată despre posibilitatea unei alte 'mari coaliţii' cu social-democraţii, Merkel a afirmat că va aştepta să vadă răspunsul partidului după discuţiile de miercuri cu preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier. Însă, a subliniat ea, orice solicitare de a demisiona nu ar fi o bună modalitate de a pune bazele unei noi coaliţii. 

Şefa guvernului de la Berlin şi-a exprimat totodată dezamăgirea în legătură cu decizia partidului Liber-Democrat de a se retrage din negocierile pentru crearea unei noi coaliţii de guvernământ şi a mărturisit că nu se aştepta ca această formaţiune să ia o asemenea decizie.

AGERPRES

×