x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel şi Emmanuel Macron îşi exprimă sprijinul pentru guvernul spaniol în criza catalană

Angela Merkel şi Emmanuel Macron îşi exprimă sprijinul pentru guvernul spaniol în criza catalană

19 Oct 2017   •   18:36
Angela Merkel şi Emmanuel Macron îşi exprimă sprijinul pentru guvernul spaniol în criza catalană

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron şi-au exprimat joi în mod clar sprijinul pentru guvernul spaniol, în plină criză catalană, la sosirea la summitul UE care are loc la Bruxelles, relatează AFP. 

'Susţinem poziţia guvernului spaniol (...) Sperăm de asemenea că vor putea fi găsite soluţii pe baza Constituţiei spaniole', a declarat Angela Merkel. 

Liderii europeni vor 'transmite' cu ocazia summitului de la Bruxelles un 'mesaj de unitate în jurul Spaniei' în plină criză catalană, a afirmat Macron la rândul său. 

Acest summit are loc în contextul în care guvernul spaniol a anunţat că va suspenda autonomia Cataloniei după ameninţarea liderului catalan Carles Puigdemont de a declarat independenţa dacă va continua represiunea. 

Preşedintele Macron urmează să aibă joi după-amiază o întrevedere cu premierul spaniol Mariano Rajoy. Chiar după sosirea la Consiliul European, el a avut o întrevedere cu Angela Merkel, înainte de începerea oficială a summitului. 

La rândul lor, premierii belgian şi luxemburghez, Charles Michel şi Xavier Bettel, au insistat asupra unui apel la dialog între Madrid şi susţinătorii independenţei Cataloniei pentru soluţionarea crizei. 

În pofida protestelor de la Madrid, Michel şi Bettel au amintit de asemenea că în opinia lor 'violenţa nu este un răspuns'. 
'Ca european, consider că trebuie ca de fiecare dată să cerem un dialog politic atunci când există o criză politică', a spus premierul belgian. 

Guvernul spaniol a făcut joi încă un pas spre o suspendare a autonomiei Cataloniei, acuzându-l pe Carles Puigdemont de căutarea unei 'confruntări sistematice' într-o criză care ameninţă stabilitatea Spaniei şi îngrijorează Europa. 

Spania a avertizat că va declanşa sâmbătă procedura de suspendare a autonomiei Cataloniei, prin activarea articolului 155 al Constituţiei, care permite suspendarea autonomiei politice a Cataloniei, după ce liderul catalan Carles Puigdemont a ameninţat că parlamentul regional ar putea să voteze o declaraţie oficială de independenţă dacă Madridul nu acceptă să poarte negocieri, menţionează Reuters. 

Catalonia nu şi-a declarat independenţa, dar o va face totuşi, dacă Madridul îşi continuă "represiunea", în special prin suspendarea autonomiei, a avertizat joi liderul separatist catalan. 

"Dacă guvernul statului persistă să împiedice dialogul şi îşi continuă represiunea, parlamentul Cataloniei va putea proceda - dacă va considera oportun - la votarea unei declaraţii oficiale de independenţă pe care nu a votat-o în 10 octombrie", scrie el într-o scrisoare adresată şefului executivului spaniol Mariano Rajoy, după cel de-al doilea ultimatum dat de guvernul central de la Madrid.

AGERPRES

×