x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anonymous, primul interviu virtual: Internetul este liber şi trebuie să rămână liber!

Anonymous, primul interviu virtual: Internetul este liber şi trebuie să rămână liber!

27 Feb 2012   •   09:51
Anonymous, primul interviu virtual: Internetul este liber şi trebuie să rămână liber!

Jurnalistii de la Le Parisien sustin ca au participat la prima conferinta de presa virtuala organizata de gruparea Anonymous.

Organizata cu ajutorul France Info, Le Mouv`, Owni.fr si o societate de productie audiovizuala, aceasta "intalnire" virtuala a avut ca scop o intelegere mai buna a acestui fenomen care agita Internetul de cateva luni bune.

Reprezentantii Anonymous au raspuns la intrebarile jurnalistilor pe un canal IRC (o 'camera' securizata pentru discutii virtuale).

De ce ati optat pentru aceasta forma de interviu?

Noi suntem Anonymous. In organizatia noastra nu exista 'eu'. In cadrul acestui interviu, noi dam raspunsuri bazate pe ceea ce dicteaza colectivul. Iar o voce nu este mai importanta decat alta. Toti membrii se consulta, iar deciziile sunt luate de colectiv.

De ce tineti atat de mult la anonimat?

Din motive de securitate, atat pe internet, cat si in viata reala. Anonymous risca, de multe ori, sanctiuni penale aspre. Ne protejam identitatile ca sa ne putem exprima in continuare ideile. Anonimatul ajuta, de asemenea, si la implementarea ideii de egalitate. Toate parerile sunt ascultate si conteaza in aceeasi masura.

De la inchiderea site-ului Megaupload, ati inregistrat un numar mai mare de recruti?

Am constatat un aflux important de persoane care au dorit sa adere la ideologia noastra. Am inaugurat special un salon IRC pentru a-i primi pe noii veniti, pentru a le putea explica metodele noastre de functionare. Acestia se pot informa, pot dialoga cu noi si pot participa la actiunile noastre, in cazul in care isi doresc acest lucru. Anonymous nu are o structura ierarhica. Discutiile au intotdeauna loc pe diferite 'saloane' ale retelei IRC, pe diverse site-uri sau pe forumuri.

O intrerupere a internetului la nivel mondial pe 31 martie?

De cateva zile, internautii au descoperit Operatiunea Globala de Intrerupere a Internetului (Op. Global Black Out). Se spune ca Anonymous ar urma sa atace, pe 31 martie, cele 13 servere-radacina ale internetului. Aceasta operatiune n-are nici un pic de credibilitate. Pur si simplu pentru ca Anonymous nu are de ce sa atace un instrument pe care il apara cu fervoare. In plus, aceasta operatiune nu poate fi realizata, din punct de vedere tehnic, si reflecta tristul nivel al celui care a anuntat-o.

Cum ati rezuma lupta voastra?

Anomymous se lupta pentru libertate, pentru justitie si respectarea demnitatii omului. Pentru dreptul la anonimat si respectarea vietii private a fiecarui utilizator de internet. Libertatea este un drept caruia nimeni nu ar trebui sa i se poata opune. Internetul este liber si trebuie sa ramana asa. Cunoasterea nu are valoare decat deca este impartasita cu toata lumea. Noi nu facem altceva decat sa luptam pentru respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

Considerati ca protestele din strada vor ajuta organizatia sa evolueze?

Nimeni nu poate impiedica un om sa participe la o manifestatie. Protestele creeaza o pasarela intre lumea virtuala si cea reala. Anonymous este o idee nascuta pe internet care prinde viata in lumea reala. Protestele permit publicului larg sa aiba acces la mesajele Anonymous in mod direct. Miscarea capata amploare, capata vizibilitate si se departeaza de imaginea de 'hackeri'. Noi ne folosim de toate mijloacele posibile pe care le consideram potrivite pentru a ne apara ideile.

Care credeti ca este viitorul Anonymous?

In cazul in care guvernele vor lua in considerare parerea oamenilor si daca, pe viitor, cei aflati la conducere vor deveni transparenti, atunci Anonymous nu va mai avea motiv sa existe. Pe viitor, lupta va fi aceeasi ca si pana acum. Vom fi mereu aici pentru a apara 'libertatea internetului'.

×