x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Antonio Tajani a câştigat primul tur al alegerilor pentru preşedinţia PE

Antonio Tajani a câştigat primul tur al alegerilor pentru preşedinţia PE

17 Ian 2017   •   13:49
Antonio Tajani a câştigat primul tur al alegerilor pentru preşedinţia PE

Candidatul PPE la preşedinţia Parlamentului European, Antonio Tajani, a câştigat marţi primul tur al alegerilor pentru desemnarea preşedintelui legislativului european. El a obţinut 274 de voturi din 683 şi l-a depăşit pe socialistul Gianni Pitella, care a obţinut 183 de voturi. 

În total, au fost exprimate 718 voturi, dintre care 35 nu au fost validate. 

Reuters comentează că scorul lui Pitella este mai mic decât numărul europarlamentarilor din grupul socialiştilor şi democraţilor europeni (S&D), partid ce deţine 189 de mandate. De asemenea, voturile obţinute de Tajani sunt sub numărul mandatelor deţinute la un loc de PPE şi ALDE, formaţiuni care au convenit, noaptea trecută, să formeze o alianţă care să îi asigure candidatului PPE şansa de a câştiga cea mai importantă funcţie din legislativul UE. 

Candidatul clasat al treilea este reprezentanta grupării conservatorilor şi reformiştilor europeni, Helga Stevens, care a primit 77 de voturi. Jean Lamberts, reprezentantul grupului ecologist, are 56 de voturi, iar Eleonora Forenza, care a candidat din partea grupării stângii europene, a obţinut 50 de voturi. Ultimul s-a clasat europarlamentarul român Laurenţiu Rebega, membru al grupului condus de politicianul de extremă dreapta Marine Le Pen. El a fost votat de 43 de europarlamentari. 

Al doilea tur de scrutin ar urma să aibă loc la 14:00, ora României. Dacă nici după trei tururi nu se va ajunge la situaţia ca un candidat să obţină majoritatea de 50+1, marţi seara va avea loc un al patrulea tur, care va fi decisiv. Niciunul dintre candidaţii aflaţi în cursă nu s-a retras după primul tur. AGERPRES

×