x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anul anarhiei alcoolice în Rusia

Anul anarhiei alcoolice în Rusia

24 Mar 2009   •   00:00

Cetăţeanul rus cu venituri medii cheltuia, încă înainte de criza economică, 10%-11% din venitul său pentru a cumpăra anual 14,3 litri de băuturi alcoolice tari.



Pe timp de criză, el va cheltui pentru alcool peste 15% din veniturile sale atât din cauza creşterii preţurilor, cât şi din cauza diminuării salariilor. În acelaşi timp, europenii nu sunt dispuşi să cheltuiască pentru alcool mai mult de 3%-5% din veniturile lor, subliniază Centrul pentru studierea pieţelor federală şi regionale din Rusia, "Ţifra".

CAM SCUMP...
Reprezentanţii Centrului au analizat raportul dintre cheltuielile pentru alcool şi nivelul de venituri al cetăţenilor din diferite ţări ale lumii: mai exact, câţi litri de alcool pur îşi poate permite un cetăţean al Rusiei şi unul din ţările vestice, informează Vremia Novostei. În Europa, până la 40% din alcool este consumat în aşa-zisul sistem HoReCa /Hotles, Restaurants & Cafes/. În Rusia, din cauza preţurilor exorbitante practicate, în acest sistem se consuma, înainte de criză, mai puţin de 3% din alcoolul rus. De altfel, şi preţurile din magazine plasează Rusia printre ţările în care alcoolul legal este destul de scump. Potrivit statisticilor prezentate de "Ţifra", în Rusia este cel mai scump alcool dintre toate ţările analizate, în ceea ce priveşte raportul preţ/veniturile populaţiei. Un cetăţean rus cu venituri medii poate achiziţiona din 1% al bugetului de care dispune doar 1,03 litri de alcool pur, un american  1,64 litri, un francez  2,04 litri, un englez  2,06 litri, un suedez  1,52 litri, un irlandez  1,9 litri, iar un finlandez  1,62 litri.

... DAR SE DESCURCA! Cu toate acestea, posibilităţi mai mici nu înseamnă limitare. Un rus cumpără anual din bugetul său 14,3 litri de coniac, votcă şi alte tării, 6 litri de vin, 2,8 litri de băuturi slab alcoolizate, 81 de litri de bere: în total, 11,2 litri de alcool pur legal, cheltuind în acest scop 11% din venituri. În acelaşi timp, un american care cheltuieşte pentru alcool circa 5% din veniturile sale poate cumpăra 8,16 litri de alcool pur, însă din această cantitate alcoolul tare reprezintă 4,9 litri, vinul  9 litri, iar berea  90 de litri. La europeni, care cheltuiesc pentru alcool între 3% şi 5% din buget, cantitatea de vin achiziţionată este semnificativ mai mare: francezii şi italienii, de exemplu, cumpără pe an circa tre--patru litri de tărie, însă peste 50 de litri de vin, iar norvegienii, irlandezii şi finlandezii  peste 6 litri de tărie şi circa 21-25 de litri de vin.

Preferinţa ruşilor pentru votcă este evidentă: în Rusia, tărie se cumpără în cantităţi mai mari decât în ţările cu climă rece ale Europei. Potrivit Vremia Novostei, intenţia autorităţilor ruse de a majora cu peste 28% preţul la alcoolul tare va face ca acei cetăţeni care cumpără astăzi votcă în sistem legal să treacă pe băuturi de contrabandă. Criza economică va amplifica necesitatea de combatere a producţiei ilegale, care face ca statul să piardă la accize. "Epurarea" producătorilor de alcool a început deja în centrul Rusiei şi în Caucaz: deocamdată, prin intermediul organismelor de apărare a ordinii publice, urmând ca de acest lucru să se ocupe apoi un nou serviciu federal. Între timp, până când noul organism va fi format, vechile organe de reglementare nu ard de dorinţă să acţioneze. "Anul acesta va fi un an al anarhiei alcoolice", atenţionează şeful subcomisiei pentru alcool din cadrul Camerei pentru Industrie şi Comerţ din Rusia, Vadim Drobiz, citat în final de cotidianul rus. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: externe Rusia alcool litri