x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avertisment OMS despre tulpina Omicron de COVID-19. Ce măsuri trebuie să ia statele lumii

Avertisment OMS despre tulpina Omicron de COVID-19. Ce măsuri trebuie să ia statele lumii

29 Noi 2021   •   13:38
Avertisment OMS despre tulpina Omicron de COVID-19. Ce măsuri trebuie să ia statele lumii

Tulpina Omicron de COVID-19 este posibil să se răspândească la nivel internațional, prezentând un risc global "foarte ridicat" de valuri de infecție care ar putea avea "consecințe grave" în unele zone, a transmis Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Aceasta a transmis celor 194 de state membre să accelereze vaccinarea grupurilor cu risc ridicat și, în anticiparea creșterii numărului de cazuri, să "se asigure că există planuri" pentru a menține serviciile de sănătate esențiale.

"Omicron are un număr fără precedent de mutații de vârf, dintre care unele sunt îngrijorătoare pentru impactul lor potențial asupra traiectoriei pandemiei", a precizat OMS. "Riscul global global legat de noua variantă este evaluat ca fiind foarte ridicat".

Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces legat de Omicron, deși sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua potențialul Omicron de a trece de protecția indusă de vaccinuri și de infecțiile anterioare, a precizat OMS.

"Creșterea numărului de cazuri, indiferent de o schimbare a gravității, poate reprezenta o solicitare copleșitoare pentru sistemele de sănătate și poate duce la o creștere a morbidității și mortalității. Impactul asupra populațiilor vulnerabile ar fi substanțial, în special în țările cu o acoperire vaccinală redusă", a precizat instituția.

Varianta a fost raportată pentru prima dată la OMS pe 24 noiembrie în Africa de Sud, unde infecțiile au crescut vertiginos.

De atunci, s-a răspândit în întreaga lume, noi cazuri fiind descoperite în Olanda, Danemarca și Australia, chiar dacă tot mai multe țări au impus restricții de călătorie pentru a încerca să se izoleze. Japonia a anunțat luni că își va închide granițele pentru străini, alăturându-se Israelului în luarea celor mai dure măsuri.

OMS, în cele mai recente recomandări, a reiterat că țările ar trebui să folosească o "abordare bazată pe risc pentru a ajusta în timp util măsurile de călătorie internațională".

Mediafax

×
Subiecte în articol: omicron COVID