x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Apărarea antiaeriană saudită a distrus o rachetă balistică trasă din Yemen

Apărarea antiaeriană saudită a distrus o rachetă balistică trasă din Yemen

21 Mai 2018   •   10:39
Apărarea antiaeriană saudită a distrus o rachetă balistică trasă din Yemen

Apărarea antiaeriană saudită a interceptat şi distrus o rachetă balistică trasă de mişcarea houthi din Yemen asupra oraşului sudic Jazan, a anunţat luni coaliţia condusă de saudiţi, informează Reuters. 
     
Mai înainte, houthi au declarat că gruparea a tras o rachetă balistică Badr-1 spre aeroportul din Jazan, fără a oferi alte detalii. 
     
Houthi, o grupare aliată Iranului ce controlează o mare parte din Yemen inclusiv capitala Sanaa, au tras o serie de rachete asupra regatului în ultimele luni, într-un conflict de trei ani în Yemen văzut tot mai mult ca un "proxy-war" (război prin intermediari) între Arabia Saudită şi Iran. 
     
O alianţă militară condusă de saudiţi intervine în războiul civil din Yemen din 2015 luptând împotriva houthi în numele guvernului preşedintelui Abd Rabbu Mansour al-Hadi, care trăieşte în exil la Riad. Iranul şi houthi resping acuzaţiile saudite conform cărora Teheranul înarmează gruparea. 
     
Purtătorul de cuvânt al acestei coaliţii, Turki al-Malki, a declarat că apărarea antiaeriană saudită a distrus racheta deasupra Jazan şi i-a acuzat pe houthi că vizează zone rezidenţiale, potrivit unui raport difuzat de agenţia oficială de presă saudită SPA. 
     
Houthi au tras o salvă de rachete spre Arabia Saudită în ultimele luni, inclusiv către capitala Riad, în timp ce coaliţia a lansat mii de lovituri aeriene împotriva zonelor deţinute de houthi, ucigând sute de civili în spitale, şcoli şi pieţe. AGERPRES

×