x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aproape o sută de civili au fost ucişi în timpul intervenţiei turce în Siria

Aproape o sută de civili au fost ucişi în timpul intervenţiei turce în Siria

24 Oct 2016   •   18:35
Aproape o sută de civili au fost ucişi în timpul intervenţiei turce în Siria

Aproape o sută de civili au fost ucişi în cele două luni de ofensivă ale armatei turce în nordul Siriei, în principal în teritoriile controlate de gruparea Stat Islamic (SI), a anunţat luni Observatorul sirian al drepturilor omului (OSDO), relatează AFP. 

Autorităţile turce nu au comentat până în prezent bilanţul furnizat de OSDO, care dispune de o vastă reţea de surse în Siria, dar Ankara a respins de obicei astfel de acuzaţii. 

Armata turcă, în alianţă cu rebelii sirieni, a lansat la 24 august o vastă ofensivă militară intitulată 'Scutul Eufratului' pentru a-i alunga de la frontiera turco-siriană pe jihadiştii grupării Statul Islamic, dar şi pe combatanţii sirieni kurzi din Unităţile de protecţie ale poporului (YPG). 

'OSDO a reuşit să documenteze moartea a 96 de civili, printre care 22 de copii, între 24 august şi 24 octombrie, în tiruri de artilerie ale armatei şi lovituri ale aviaţiei turce', potrivit ONG-ului. 

Rebelii sirieni implicaţi în ofensivă participă la operaţiuni terestre, în timp ce armata turcă execută lovituri aeriene şi tiruri de artilerie, în principal de pe teritoriul său, conform OSDO. 

Directorul organizaţiei, Rami Abdel Rahman, a precizat că '92 de civili, în majoritate kurzi', au fost ucişi în regiuni controlate de SI şi patru în zone controlate de Forţele democrate siriene (FDS), o coaliţie arabo-kurdă susţinută de Washington şi dominată de YPG. 

Potrivit agenţiei oficiale turce Anadolu, rebelii susţinuţi de Turcia au cucerit peste 1.000 kmp de teritoriu sirian de la începutul ofensivei. 

Operaţiunea a permis recucerirea de la SI a oraşului Dabiq, iar obiectivul armatei turce este acum să avanseze spre Al-Bab, localitate controlată de jihadişti şi situată la circa 30 km sud-est de Dabiq. 

Consideraţi drept 'terorişti' de Ankara, rebelii kurzi sunt în primele rânduri ale luptei împotriva SI în Siria. 

Guvernul turc doreşte să împiedice constituirea unei regiuni autonome kurde în nordul Siriei, la frontiera sa. Acesta consideră YPG strâns legată de Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care desfăşoară o rebeliune sângeroasă pe teritoriul turc de 30 de ani. 

Din martie 2011 conflictul din Siria a devenit mai complex şi a devenit unul internaţional, provocând moartea a peste 300.000 de persoane.AGERPRES

×