x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arabia Saudită: Persoane arestate pentru subminarea siguranţei statului

Arabia Saudită: Persoane arestate pentru subminarea siguranţei statului

03 Iun 2018   •   08:49
Arabia Saudită: Persoane arestate pentru subminarea siguranţei statului

Arabia Saudită a anunţat arestarea a 17 persoane suspectate de "subminarea" securităţii regatului, iar mai mulţi activişti au denunţat o operaţiune de represiune care intervine cu trei săptămâni înainte de eliminarea interdicţiei pentru femei de a conduce.

 

Potrivit mai multor asociaţii pentru apărarea drepturilor omului, cel puţin 11 activişti au fost arestaţi în mai, în majoritate femei care militau pentru a avea dreptul de a conduce şi pentru abolirea tutelei masculine. Procuratura, care nu a oferit detalii despre identitate, a informat că numărul persoanelor arestate se ridică la 17 şi că opt dintre acestea au fost "eliberate temporar" în aşteptarea anchetei care a fost deschisă.

Nouă suspecţi, dintre care patru femei, au rămas în arest după ce au "mărturisit" anumite fapte care le-au fost reproşate, în special contactul cu organizaţii "inamice" şi recrutarea de persoane ocupând posturi guvernamentale sensibile, potrivit unui comunicat publicat de agenţia saudită de presă SPA.

În acest comunicat, persoanele reţinute sunt acuzate că au "coordonat activităţi subminând siguranţa şi stabilitatea regatului". Presa apropiata puterii au afirmat că printre aceste persoane se află trădători şi "agenţi ai unor ambasade" ale ţărilor străine.

Activiştii au respins aceste acuzaţii despre care au spus că sunt "defăimătoare". Acest val de represiune suscită critici vehemente pe plan internaţional, aruncând o umbră asupra politicii de modernizare impuse de tânărul prinţ moştenitor Mohammad bin Salman. Decretul regal care le permite femeilor să conducă maşini urmează să intre în vigoare la 24 iunie. AGERPRES

×