x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe VIDEO - Armata americană va avea în dotare de un avion spaţial de luptă construit de Boeing

VIDEO - Armata americană va avea în dotare de un avion spaţial de luptă construit de Boeing

26 Mai 2017   •   17:51
VIDEO - Armata americană va avea în dotare de un avion spaţial de luptă construit de Boeing

Din arsenalul Armatei americane va face parte un avion spaţial de luptă, XS-1 Phantom Express ce va fi construit de compania Boeing, conform unui anunţ făcut de DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), transmite SPACE.com. 

Avionul XS-1 va fi un aparat de zbor complet refolosibil, capabil să lanseze pe orbită sateliţi de până la 1.360 de kilograme, oferind posibilitatea unei importante reduceri a costurilor de amplasare a sateliţilor pe orbită, până la maximum 5 milioane de dolari pentru fiecare lansare, conform DARPA. 

"XS-1 nu va fi un avion obişnuit şi nici un vector convenţional de lansare pe orbită, ci o îmbinare a celor două în scopul reducerii costurilor de lansare de zece ori şi a eliminării perioadei de aşteptare pentru transportul sateliţilor pe orbită putând realiza lansări la cerere", conform unui comunicat dat publicităţii de Jess Sponable, managerul de program al DARPA. 

"Suntem foarte mulţumiţi de progresul înregistrat de Boeing în Faza 1 a programului XS-1 şi dorim să continuăm această colaborare şi în cadrul Fazelor 2 şi 3, fabricare şi exploatare", a adăugat el. 

Primele teste de lansare vor începe din Faza 3, avionul spaţial XS-1 urmând să efectueze până la 15 misiuni în cursul anului 2020. Faza a 2-a a programului XS-1 cuprinde conceperea, construcţia şi testarea tehnologiei necesare de către Boeing printr-un prototip complet funcţional până în 2019. Din program va face parte şi construcţia unui motor pentru testarea la sol a capacităţilor de propulsie. 

"În cadrul programului de testare, obiectivul pentru XS-1 va fi de a desfăşura zece misiuni în zece zile consecutive, la început fără încărcătură la bord şi cu viteza maximă de Mach 5" (de 5 ori viteza sunetului care în atmosferă este de 1.224 km/h), conform oficialilor DARPA. "În următoarea etapă vor fi misiuni în care avionul spaţial va zbura cu viteza de până la Mach 10 şi va transporta pe orbită diferite încărcături cu greutatea între 400 şi 1.360 de kilograme. 

Conceptul de avion spaţial propus de Boeing, Phantom Express XS-1, a fost preferat celor propuse de alte echipe: un parteneriat între Masten Space Systems şi XCOR Aerospace şi unul între Northrop Grumman şi Virgin Galactic. 

Avionul Phantom Express XS-1 este conceput pentru a ajunge la limita spaţiului extraterestru de unde va lansa un dispozitiv pentru plasarea pe orbită a sateliţior. După îndeplinirea misiunii avionul spaţial revine la sol aterizând pe pistă. 

Acest avion va fi lansat vertical, prin intermediul unui motor Aerojet Rocketdyne AR-22, alimentat cu un amestec de oxigen lichid şi hidrogen lichid. Motorul AR-22 este o versiune a motoarelor folosite pentru propulsia navetelor spaţiale americane, conform unui comunicat al Boeing. 

XS-1 Phantom Express va fi construit de divizia Boeing Phantom Works, care a produs şi cele două avioane spaţiale robotice X-37B ce sunt folosite în prezent de Armata americană în misiuni secrete. Până în prezent, avioanele automate refolosibile X-37B au dus la îndeplinire patru misiuni de testare, fiecare mai lungă decât precedenta, ultima terminându-se cu o aterizare pe pista Centrului Spaţial Kennedy, din Cape Canaveral, Florida, la 7 mai, după nu mai puţin de 718 zile pe orbita terestră.AGERPRES

 

×