x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cenuşa victimelor incinerate de nazişti, furată şi folosită într-un mod contestat de liderii evrei din Suedia

Cenuşa victimelor incinerate de nazişti, furată şi folosită într-un mod contestat de liderii evrei din Suedia

07 Dec 2012   •   17:25
Cenuşa victimelor incinerate de nazişti, furată şi folosită într-un mod contestat de liderii evrei din Suedia

Un artist suedez a creat zarvă după ce a dezvăluit că într-o pictură a folosit cenuşa victimelor incinerate de nazişti pe care a furat-o dintr-un lagăr de concentrare, liderii evrei numind gestul artistului "profanare", informează www.nydailynews.com.

Carl Michael von Hausswolff susţine că a furat cenuşa în 1989, în timp ce vizita lagărul de exterminare de la Majdanek, din oraşul Lublin, Polonia. El a amestecat cenuşa cu apă, apoi a folosit amestecul pentru a picta dungi gri pe pictură.

"Este ca şi cum cenuşa ar conţine energiile sau amintirile sau "sufletele" oamenilor...ale oamenilor care au fost torturaţi, chinuiţi şi omorâţi de alţi oameni într-unul dintre cele mai crude războaie ale secolului 20", a scris Carl Michael von Hausswolff pe site-ul galeriei unde este expusă pictura.

Proprietarul galeriei, Martin Bryder, a spus că nu vede în operă "pete morale".

Liderii evrei din Suedia sunt revoltaţi şi au spus că ceea ce a făcut Carl Michael von Hausswolff înseamnă "profanarea cadavrelor evreilor".

Autorităţile de la lagărul Majdanek, care acum este muzeu, au spus că "acţiunea artistică este o provocare care nu merită altceva decât să fie condamnată", mai ales că artistul a intrat în posesia cenuşii ilegal.

Poliţia din Lublin va deschide o anchetă dacă va primi plângere.

Pe site-ul galeriei, Von Hausswolff a spus că a folosit cenuşa doar în 2010 pentru că "materialul era mult prea greu din cauza atrocităţilor care avuseseră loc".

×
Subiecte în articol: artă evrei cadavre lagar nazisti