x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe AstraZeneca obține protecție împotriva efectelor secundare ale vaccinului anti-COVID-19

AstraZeneca obține protecție împotriva efectelor secundare ale vaccinului anti-COVID-19

25 Sep 2020   •   12:23
AstraZeneca obține protecție împotriva efectelor secundare ale vaccinului anti-COVID-19

Statele UE vor plăti o parte din despăgubirile care ar putea fi solicitate în justiție pentru efectele secundare ale vaccinului anti-COVID-19 al companiei AstraZeneca, potrivit termenilor unui acord, transmite Reuters.

Potrivit acordului, societatea suedeză transferă asupra populației o parte dintre riscurile asociate vaccinului. Clauzele de responsabilitate sunt, deocamdată, secrete. AstraZeneca va plăti costuri legale numai până la un anumit prag. Protecţia financiară ar urma să acopere atât costurile legale, cât şi posibilele despăgubiri.

În schimbul unui preţ mai mare pentru vaccinul său, producătorul francez Sanofi, care colaborează cu GlaxoSmithKline, nu a obţinut acoperirea riscurilor acordată rivalului AstraZeneca.

Conform acordului convenit cu AstraZeneca, ţările UE au acceptat să plătească 2,5 euro/doză de vaccin, în timp ce Sanofi a negociat un preţ de 10 euro/doză.

Acordurile arată strategiile diferite adoptate de doi dintre cei mai mari producători mondiali de medicamente pentru a se proteja, în contextul intensificării temerilor privitoare la responsabilitatea pentru efectele secundare ale vaccinurilor împotriva COVID-19. 

În schimb, sistemul american transferă întreaga responsabilitate pentru vaccinuri guvernului şi protejează producătorii de medicamente deoarece se consideră că vaccinarea împotriva COVID-19 este benefică pentru societate.

×
Subiecte în articol: ue AstraZeneca sanofi vaccin anti covid