x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asul din maneca

Asul din maneca

22 Oct 2004   •   00:00

Fostul presedinte american, democratul Bill Clinton, va aparea luni in campania colegului sau, John Kerry, la aproape doua luni dupa operatia de inima la care a fost supus.

ANCA ALDEA

Click pentru a mari
PACIENT CU AMBITIE. Clinton a renuntat la odihna pentru campania democratilor
Aflat in convalescenta, dupa o interventie chirurgicala pe cord, fostul lider american, in varsta de 58 de ani, se simte acum in forma si este pregatit sa-si faca aparitia in campania prezidentiala a colegului sau de partid John Kerry. Bill Clinton "s-a aflat in cartile" campaniei electorale a democratilor inca de la inceput. Dar la 6 septembrie el a fost supus unei operatii pe cord, dupa care a fost nevoit sa se retraga la resedinta sa din Chappaqa, in statul New York, pentru a se odihni si a se reface.

NERABDARE. Saptamana trecuta, sotia sa, Hillary Rodham Clinton, a anuntat mass-media americane ca fostul lider "este un pacient cu o rabdare de neimaginat si urmeaza cu rigurozitate toate sfaturile medicilor". Miercuri, purtatoarea de cuvant a lui Kerry, Stephanie Cutter, a anuntat ca Bill Clinton se va intalni luni cu democratul desemnat sa candideze la prezidentialele ce vor avea loc la 2 noiembrie. Intrevederea urmeaza sa aiba loc in Philadelphia, in statul Pennsylvania, dar Cutter nu a putut oferi mai multe detalii. Surse din anturajul lui Clinton au precizat ca fostul presedinte "abia asteapta sa-l ajute pe colegul sau in aceasta campanie extrem de importanta pentru viitorul Americii".

TRANSFER DE IMAGINE. Intalnirea intre cei doi, momentul ales in contextul in care electoratul este divizat in doua parti aproape egale, intre democrati si republicani, sunt speculate de o parte a presei de peste Ocean, care considera ca fostul presedinte joaca rolul asului din maneca. Aparitia lui Clinton, o sursa inepuizabila de citate pentru candidatul democrat, il va ajuta pe Kerry sa preia o parte din imensa popularitate de care se bucura fostul lider de la Casa Alba. A devenit o practica obisnuita pentru Kerry sa-i citeze pe fostii presedinti de marca ai SUA sau sa-i ofere drept exemplu. Clinton l-ar putea invata pe Kerry cum sa mentina de partea sa electoratul de culoare, pe care fostul presedinte s-a bazat si in campania sa electorala. Candidatul democrat la alegerile de anul acesta va fi sfatuit si cum sa castige voturile alegatorilor latino-americani, in numar de peste 40 de milioane. In opinia analistilor politici, votul electoratului hispanic poate fi decisiv in contextul actual, in care sferele de influenta ale democratilor si republicanilor sunt aproape egale.

CE SPUN COPII

Peste 500.000 de scolari din clasele I-VIII din Statele Unite au fost intrebati de specialistii a doua institute de sondare a opinie publice pe cine ar alege sa le conduca tara. Actualul sef de stat, George W. Bush, a fost preferat de 52% dintre respondenti, democratul John Kerry - de 47%, si alti candidati au obtinut unu la suta. Cativa copii au gasit de cuviinta sa-si prefere mamele in fruntea Casei Albe. "Copiii nu sunt prosti. Ei sunt doar mai scunzi si mai tineri", explica un fost jurnalist de la NBC.
×
Subiecte în articol: externe clinton