x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atac al SUA în Idlib: Moscova acuză Washingtonul de compromiterea armistiţiului

Atac al SUA în Idlib: Moscova acuză Washingtonul de compromiterea armistiţiului

01 Sep 2019   •   17:00
Atac al SUA în Idlib: Moscova acuză Washingtonul de compromiterea armistiţiului

 Rusia a acuzat duminică SUA că a compromis menţinerea armistiţiului în provincia siriană Idlib, unde Washingtonul a întreprins sâmbătă un atac împotriva unor comandanţi jihadişti, informează AFP.

Potrivit armatei ruse, SUA au lovit regiunea "fără a notifica înainte de aceasta Rusia şi Turcia", care dispun ambele de trupe la sol în zonă. Ea a calificat atacul drept "utilizare oarbă a aviaţiei" militare.

"În zonele lovite de atacul american, pierderile şi distrugerile sunt numeroase", a continuat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, acuzând Washingtonul că "a compromis menţinerea armistiţiului în zona de dezescaladare Idlib".

Atacul american a ucis cel puţin 40 de comandanţi jihadişti, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Acest atac a avut loc în ziua de intrare în vigoare a unui armistiţiu decretat de regimul de la Damasc şi aliatul său rus, după patru luni de bombardamente sângeroase în care au fost ucişi peste 950 de civili şi o ofensivă la sol care le-a permis forţelor siriene să recucerească sectoare strategice.

Cu circa 3 milioane de locuitori, Idlib şi sectoare din provinciile adiacente sunt dominate de jihadişti din Hayat Tahrit al-Cham (HTS, fosta ramură siriană a Al-Qaida).

Un armistiţiu precedent, decretat la începutul lui august, în aceeaşi regiune Idlib, a fost compromis după numai câteva zile.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sua idlib Moscova atac