x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atac cu cuțit la Paris. „Toată responsabilitatea” revine Franței, afirmă liderul cecen Kadârov

Atac cu cuțit la Paris. „Toată responsabilitatea” revine Franței, afirmă liderul cecen Kadârov

13 Mai 2018   •   17:38
Atac cu cuțit la Paris. „Toată responsabilitatea” revine Franței, afirmă liderul cecen Kadârov

"Toată responsabilitatea" pentru atacul cuţit care a vizat trecători sâmbătă seara la Paris revine Franţei, a declarat duminică liderul Ceceniei Ramzan Kadârov, republică rusă din Caucaz şi de unde provine presupusul atacator, relatează AFP. 

Potrivit lui Kadârov, presupusul autor al acestui atac, revendicat de de gruparea jihadistă Statul Islamic, este Hassan Azimov, un tânăr originar din Cecenia care a obţinut un paşaport rus la vârsta de 14 ani, iar la 20 de ani a obţinut cetăţenia franceză. 

"Având în vedere acest lucru, consider că este important să subliniem faptul că toată responsabilitatea pentru faptul că Hassan Azimov a decis să ia calea infracţionalităţii revine în întregime autorităţilor franceze", a afirmat Kadârov, într-un mesaj difuzat pe Telegram. 

"Nu a făcut decât să se nască în Cecenia, dar a crescut şi şi-a format personalitatea, opiniile şi convingerile în societatea franceză", a continuat menţionat Kadârov. 

"Sunt sigur că dacă şi-ar fi petrecut copilăria şi adolescenţa în Cecenia, soarta lui Hassan ar fi fost diferită", a adăugat el. 

Tânărul cu cetăţenie franceză născut în Cecenia care a ucis cu un cuţit un trecător şi a rănit alţi patru, în plin centrul Parisului, era cunoscut serviciilor de informaţii şi figura în registrul lor "S" (pentru "siguranţa statului"), a dezvăluit duminică o sursă apropiată anchetei, menţionează AFP şi dpa. 

Atacatorul, născut în 1997 şi al cărui atac a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), nu avea antecedente judiciare, însă figura în registrul "S" al serviciilor de informaţii. În acest registru sunt incluse peste 10.000 de persoane, printre care islamişti radicali sau indivizi ce pot avea o legătură cu mişcarea teroristă, precum şi huligani şi membri ai grupărilor extremei drepte sau extremei stângi. 

Franţa face parte din coaliţia militară internaţională care luptă împotriva SI în Siria şi Irak. Atunci când a revendicat atacul, SI a subliniat că atacatorul de la Paris a acţionat "ca represalii la adresa statelor din această coaliţie''.

AGERPRES

×