x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atac împotriva lui Babis

Atac împotriva lui Babis

22 Noi 2017   •   20:50
Atac împotriva lui Babis

Poliția cehă a cerut ridicarea imunității parlamentare a celui ce se pregătește să devină prim-ministru, miliardarul Andrej Babis, pentru a permite inculparea acestuia într-un dosar în care este suspectat de fraudarea de fonduri europene, a transmis, marți, agenția CTK

Babis, a cărui mișcare populistă ANO a câștigat detașat alegerile parlamentare din luna octombrie, neagă acuzațiile, susținând că sunt motivate politic. Poliția îl suspectează pe omul de afaceri că, în urmă cu aproape un deceniu, a ascuns faptul că deținea un complex hotelier și un centru de convenții pentru a obține o subvenție de 2 milioane de euro din fonduri ale UE, în cadrul unui program destinat întreprinderilor mici. Președintele ceh, Milos Zeman, i-a încredințat lui Andrej Babis sarcina formării noului guvern, dar dosarul deschis împotriva sa i-a redus șansele de a reuni o coaliție, majoritatea tuturor celorlalte opt partide parlamentare refuzând să colaboreze cu el. În aceste condiții, Babis încearcă să formeze un guvern minoritar, care ar putea fi numit în următoarele săptămâni, dar s-ar confrunta cu perspectiva de a pierde un vot de încredere în Camera Deputaților.

ANO dispune de 78 de locuri din cele 200 ale camerei inferioare a parlamentului și un singur partid, KSCM (comunist, 15 locuri), a anunțat că ar putea accepta un guvern minoritar.

×
Subiecte în articol: Andrej Babis,