x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atacuri ordonate direct de Ben Laden

Atacuri ordonate direct de Ben Laden

18 Mar 2004   •   00:00

Ancheta masiva, deschisa de autoritatile spaniole pentru a clarifica circumstantele tragediei de la Madrid, urmareste cu asiduitate pista unei filiere marocane islamiste, care are legatura directa cu Ossama ben Laden.

Anchetatorii lucreaza pentru a determina cu precizie implicarea fiecaruia dintre cei cinci suspecti arestati si a modului in care teroristii si-au procurat explozibilii. Cel mai important dintre marocanii arestati, Jamal Zugam, a fost identificat, pe baza unei fotografii, de catre unii din supravietuitorii deflagratiilor, care spun ca marocanul s-ar fi aflat in unul din trenurile mortii. In plus, Zugam, are legaturi cu Abu Qatada, un islamist palestinian aflat intr-o inchisoare londoneza si considerat a fi "ambasadorul" Al-Qaeda in Europa.

Anchetatorii au inteles ca Zugam este doar un simplu executant si incearca sa stabileasca cine a fost "creierul" care a dat ordinul de atac.

Strategul saudit

Potrivit publicatiei virtuale Debka, atentatele nu au fost opera unei filiere a Al-Qaeda, ci chiar a lui Ossama ben Laden. Ca si atentatele din New York, exploziile din Madrid au fost orchestrate direct de ben Laden si de cel mai de incredere locotenent al sau, egipteanul Ayman al-Zawahiri. Teroristii au planuit ca atentatele sa favorizeze o schimbare de guvern la Madrid, schimbare care sa conduca la retragerea celor 1.300 de soldati spanioli din Irak. Aceasta inlantuire de evenimente avea ca scop slabirea solidaritatii in cadrul coalitiei internationale din Irak si afectarea campaniei de realegere a presedintelui american George W. Bush.

Dilema

Una din principalele necunoscute ale anchetei ramane totusi felul in care autorii atentatelor si-au procurat cantitati impresionante de explozibil. Potrivit cotidianului spaniol "El Pais", materialele explozibile au fost fabricate in luna februarie, intr-o uzina din nordul Spaniei. Detonatoarele, produse de aceeasi uzina, erau folosite intr-o cariera pentru exploatarea granitului, aflata in apropiere de capitala spaniola.
( ANA ILIE )

×
Subiecte în articol: externe