x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentat într-o moschee din Afganistan: Cel puţin 62 de morţi şi 33 de răniţi

Atentat într-o moschee din Afganistan: Cel puţin 62 de morţi şi 33 de răniţi

18 Oct 2019   •   22:30
Atentat într-o moschee din Afganistan: Cel puţin 62 de morţi şi 33 de răniţi

Cel puţin 62 de oameni veniţi la rugăciunea de vineri şi-au pierdut viaţa într-un atentat asupra unei moschei din estul Afganistanului, relatează AFP.

„Bilanţul atacului asupra moscheii a crescut la 62 de morţi şi 33 de răniţi”, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernatorului din provincia Nangarhar, Attaullah Khogyani. Numărul morţilor a fost confirmat şi de purtătorul de cuvânt al poliţiei, Mubarez Attal, care a precizat însă că ar exista 36 de răniţi.

Potrivit lui Attaullah Khogyani, atacul a fost comis cu „explozibili care au fost plasaţi în interiorul moscheii”, situate în satul Jaw Dara, din districtul Haska Mina. Alte surse, printre care şi una din rândul talibanilor, au evocat posibilitatea unui atac cu mortier.

Este cel de-al doilea atac cel mai sângeros din acest an în Afganistan, după cel soldat cu 91 de morţi la o nuntă şiită de la Kabul din luna august, care a fost revendicat de gruparea Stat Islamic.

Moscheea, al cărei acoperiş s-a prăbuşit potrivit mai multor surse, „putea primi până la 700 de credincioşi, dar în interior se aflau doar 350 la momentul exploziei”, a declarat pentru AFP un localnic din Jaw Dara.

Nicio grupare nu a revendicat atentatul, dar talibanii au condamnat „această atrocitate în termenii cei mai fermi”, calificând-o drept „crimă majoră” într-un mesaj al purtătorului lor de cuvânt, Zabihullah Mujahid.

El a atribuit responsabilitatea atacului „cu mortier sau cu explozibili soldaţilor administraţiei din Kabul sau combatanţilor DAESH”, acronimul în arabă al grupării SI.

Într-un comunicat, Amnesty International a denunţat o „crimă de război”.

„Să ucizi în acest mod atâţia civili în timpul rugăciunii este o crimă de război”, a precizat ONG-ul într-un comunicat, denunţând „o ecaladare” a violenţelor în acest conflict soldat cu cele mai multe victime în rândul civililor.

Joi, un raport al ONU a acuzat un număr de victime „fără precedent” de peste un deceniu în al treilea trimestru al anului, Afganistanul continuând să fie afectat de o violenţă „total inacceptabilă”.

Între 1 iulie şi 30 septembrie, Misiunea ONU în Afganistan a înregistrat 1.174 de morţi şi 3.139 de răniţi în rândul civililor, potrivit raportului său trimestrial.

Luna iulie, în care s-au înregistrat 425 de morţi, a fost cea mai sângeroasă din ultimul deceniu.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: afganistan atentat