x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atentatul de la Lockerbie a fost “mână” iraniană

Atentatul de la Lockerbie a fost “mână” iraniană

11 Mar 2014   •   19:01
Atentatul de la Lockerbie a fost “mână” iraniană

Atacul asupra cursei Pan Am 103 a fost “revanşa” Teheranului faţă de lovitura Marinei americane asupra unei curse iraniene de pasageri

Dezertorul iranian Abolghassem Mesbahi, fost ofiţer al serviciilor secrete, afirmă că atentatul de la Lockerbie ar fi fost ordonat de către Iran, şi nu de Libia, aşa cum s-a spus, şi executat de către o grupare terroristă cu baza în Siria.

Mesbahi, care a fugit în germania, susţine că zborul Pan Am 103 ar fi fost doborât în 1988, din ordinul Ayatolahului Khomeini, care era atunci Liderul Suprem al Iranului şi care a vrut o replică “la indigo”, adică o lovitură “exact aşa cum s-a întâmplat cu Airbus-ul iranian”, care a fost doborât de americani şi care a ucis 290 de persoane, scrie The Telegraph, în ediţai online.

După tragedia de la Lockerbie, a fost acuzat Abdelbaset al-Megrahi, fostul ofiţer al serviciilor de Informaţii libiene. Documente şi probe anterioare adunate pentru audierile eşuate ale lui Megrahi, nedate publicităţii, susţin mărturiile lui Mesbahi şi indică faptul că executanţii atentatului făceau parte din grupul extremist numit Frontul pentru Eliberarea Palestinei – Comanda Generală (PFLP-GC).

Postul de televiziune Al-Jazeera a obţinut documente pe care le-a prezentat într-un documentar de televiziune, intitulat “Lockerbie: Ce s-a întâmplat de fapt?”, furnizează nume ale unor persoane-cheie despre care se spune că ar fi fost implicate în acest atac, inclusiv numele celui care a fabricat bomba, al “creierului” atentatului şi al celui care a plasat bomba în aionul Boeing 747.

Acuzatul a negat că este vinovat până în ultima a vieţii lui

Recentele dezvăluiri despre cel mai mare atentat comis vreodată pe teitoriului Regatului Unit al Marii Britanii scoate la iveală un adevăr ascuns de către Marea Britanie şi Statele Unite, care nu voiau să supere Siria, pentru că aceasta era o “uşă către Irakul lui Saddam Hussein”, scrie The Telegraph.

În ceea ce-l priveşte pe Megrahi, singurul care a fost acuzat în urma acelui atac, el a renunţat să mai facă demersuri judiciare prin care să îşi demonstreze nevinovăţia după ce a fost elibarat din închisoare, în 2009, pentru că era bolnav de cancer. El a continuat totuşi să spună că este nevinovat până în ultima clipă a vieţii lui. A murit în mai, 2012. (Sânziana Stancu)

×
Subiecte în articol: atentat lockerbie