x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Atenţie, părinţi! Ce efect POZITIV are cântatul în mod regulat la un instrument muzical în copilărie

Atenţie, părinţi! Ce efect POZITIV are cântatul în mod regulat la un instrument muzical în copilărie

24 Iun 2014   •   19:59
Atenţie, părinţi! Ce efect POZITIV are cântatul în mod regulat la un instrument muzical în copilărie

Potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Universitatea Harvard şi Boston Children's Hospital din Statele Unite, copiii care cântă la un instrument muzical dezvoltă capacităţi mentale superioare celorlalţi copii. Chitară, xilofon, flaut sau pian, orice instrument muzical are efect benefic asupra dezvoltării creierului copilului. Învăţarea unui instrument muzical din fragedă copilărie contribuie la dezvoltarea precoce a unor importante capacităţi mentale, scrie metronews.fr.

Potrivit cercetătorilor, cântatul în mod regulat la un instrument muzical în copilărie ar favoriza dezvoltarea funcţiilor executive ale creierului şi permite copiilor să se adapteze la situaţii noi, complexe, datorită unei flexibilităţi mentale ridicate.Pentru a ajunge la această concluzie, oamenii de ştiinţă au comparat 15 copii (băieţi şi fete, care cântau în medie de cinci ani câte trei ore şi jumătate pe săptămână) cu 12 copii fără cunoştinţe şi practici muzicale. Copiii din cele două grupe aveau un IQ şi un nivel socio-economic similare.

Participanţii la experiment au fost supuşi unor teste psihometrice, iar concluzia a fost că practicarea unei activităţi muzicale duce efectiv la o flexibilitate mentală superioară. Observarea creierului acestor copii prin IRM funcţional - diagnostic imagistic cerebral- a arătat o activitate mai intensă în zonele cortexului prefrontal cerebral, cele implicate în funcţiile executive.

Studiul confirmă concluziile unei cercetări anterioare, realizată în 2008 de cercetători americani. Potrivit acesteia, copiii care au funcţiile executive bine dezvoltate la patru ani şi jumătate obţin rezultate mai bune la şcoală în jurul vârstei de şapte ani.

×