x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Australia avertizează ASEAN în legătură cu terorismul „high tech”

Australia avertizează ASEAN în legătură cu terorismul „high tech”

17 Mar 2018   •   10:30
Australia avertizează ASEAN în legătură cu terorismul „high tech”

Australia a avertizat sâmbătă şi a îndemnat ţările din sud-estul Asiei la un răspuns "unit" împotriva utilizării aplicaţiilor de mesagerie criptată în planificarea atacurilor teroriste, în opinia sa provocarea cea mai importantă pentru serviciile de informaţii, relatează AFP. 

Ministrul australian de interne, Peter Dutton, a declarat că utilizarea "dark web" (internet clandestin) de către extremişti şi alţi criminali este în creştere exponenţială. 

Ministrul s-a exprimat în deschiderea unui summit special de două zile al Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), la Sydney. 

Un memorandum referitor la un acord vizând, pentru prima dată, coordonarea informaţiilor din domeniul securităţii cibernetice, precum şi a resurselor poliţieneşti în întreaga regiune, urma să fie adoptat sâmbătă după-amiază. 

"Utilizarea aplicaţiilor de mesagerie criptată de către terorişti şi infractori reprezintă, potenţial, unul din principalele puncte slabe ale competenţelor serviciilor de informaţii din epoca modernă", a spus el. 

"În timp ce naţiunile sunt concentrate să dejoace ameninţările terorismului pe teritoriul lor, ar fi o greşeală să abordezi problema dintr-o perspectivă strict naţională", a adăugat Peter Dutton. "Terorismul şi extremismul violent transcend graniţele naţionale", a continuat ministrul. 

"Combaterea ameninţărilor necesită un efort regional unit, implicând o coordonare între agenţiile noastre însărcinate cu securitatea naţională şi de menţinere a ordinii", a continuat ministrul. 

Canberra ajută deja ţările din Asia de Sud-Est în eforturile lor pentru a înăbuşi finanţarea terorismului şi a combate extremismul violent. 

Aceste probleme s-au agravat odată cu jihadiştii constrânşi să fugă din Siria şi Irak cu gruparea Stat Islamic în mare parte destructurată. 

Din ASEAN fac parte zece ţări din Asia de Sud-Est: Brunei, Cambodgia, Filipine, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Singapore, Thailanda şi Vietnam. Australia este un partener de dialog din 1974, mai scrie AFP.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: terorism high tech dark web australia asean