x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Autoritățile saudite vor să întărească încrederea în „statutul de drept” prin arestări de prinți, ministrii și oameni de afaceri

Autoritățile saudite vor să întărească încrederea în „statutul de drept” prin arestări de prinți, ministrii și oameni de afaceri

05 Noi 2017   •   14:30
Autoritățile saudite vor să întărească încrederea în „statutul de drept” prin arestări de prinți, ministrii și oameni de afaceri

Înfiinţarea unei comisii anti-corupţie în Arabia Saudită şi arestarea mai multor prinţi, oameni de afaceri şi miniştri au întărit încrederea în statul de drept din ţară şi contribuie la menţinerea climatului de investiţii, a susţinut duminică Ministerul saudit al Finanţelor, după măsurile anunţate sâmbătă seara, relatează Reuters, citând canalul de televiziune Al Arabiya. 

Între cei arestaţi se numără şi prinţul miliardar Alwaleed Bin Talal, principal acţionar al societăţii internaţionale de investiţii Kingdom Holding Company, ale cărei acţiuni au scăzut cu 9,9% duminică dimineaţa la deschiderea bursei saudite. Indicele bursier saudit înregistra un declin de 1%, iar titlurile National Industrialization Co (Tasnee), în care Kingdom deţine o participaţie de 6,2%, înregistrau un recul de 1,3%. Şi în alte state din Golf au fost consemnate turbulenţe pe pieţele bursiere. Bursele din Dubai şi Qatar înregistrau duminică dimineaţă scăderi de 0,9% şi, respectiv, 0,6%. Analiştii susţin că arestările au îngrijorat piaţa bursieră deoarece oamenii de afaceri implicaţi ar putea fi nevoiţi să-şi vândă unele participaţii, ceea ce temporar ar putea duce la scăderea preţurilor. 

Unsprezece prinţi, patru miniştri actuali şi zeci de foşti miniştri, precum şi mai mulţi oameni de afaceri proeminenţi au fost arestaţi sâmbătă seara în regat, într-o acţiune fără precedent a autorităţilor. Arestările au avut loc la scurt vreme după înfiinţarea comisiei anticorupţie, condusă de prinţul moştenitor Mohammad bin Salman, în vârstă de 32 de ani. Prinţul moştenitor, care controlează principalele pârghii ale guvernării, de la apărare la economie, pare că încearcă să pună capăt contestărilor interne înaintea transferării oficiale a puterii de către tatăl său, regele Salman, în vârstă de 81 de ani, potrivit AFP 

La sfârşitul lunii octombrie, el a promis o Arabie Saudită "modernă", distanţându-se de imaginea unei ţări mult timp considerate ca exportatoare a wahhabismului, o versiune strictă a islamului care se consideră că a inspirat numeroşi jihadişti din întreaga lume. Prinţul moştenitor a lansat mai multe proiecte de reformă - dreptul pentru femei de a conduce maşinile şi deschiderea de cinematografe, mai ales - care marchează cea mai mare transformare culturală şi economică din istoria modernă a regatului. În acelaşi timp, el a procedat la consolidarea puterii sale politice, în special printr-un val de arestări de disidenţi, printre care clerici influenţi şi intelectuali. 

Un economist de la o importantă bancă din Golf care a dorit să i se pătreze anonimatul a declarat pentru Reuters că nimeni din Arabia Saudită nu crede că la originea ultimelor arestări se află eforturile anticorupţie. "E vorba de consolidarea puterii şi de nemulţumire din cauză că reformele sunt prea lente", a spus acesta. 

Între cei reţinuţi se află fostul ministru de finanţe Ibrahim Al Assaf, membru în consiliul de administraţie al gigantului saudit al petrolului Aramco, ministrul economiei Adel Fakieh, care a jucat un rol important în elaborarea reformelor, fostul guvernator al Riadului, prinţul Turki Bin Abdullah, şi fostul preşedintele al Curţii Regale Khalid Al Tuwaijiri. 

De asemenea, în afară de prinţul Alwaleed, care este unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de afaceri saudiţi de pe plan mondial, fiind între altele acţionar la Citigroup şi Twitter, au mai fost arestaţi Bakr Bin Laden, directorul unui important grup de construcţii, şi Alwaleed Al Ibrahim, proprietarul reţelei de televiziune MBC.

AGERPRES

×