x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avionul prezidential dat disparut

Avionul prezidential dat disparut

27 Feb 2004   •   00:00

Avionul care-l transporta pe presedintele Macedoniei, Boris Traikovski, in Bosnia, a fost dat disparut ieri. Presedintele Macedoniei si cativa dintre consilierii sai nu sunt de gasit. Avionul prezidential care ii transporta in Bosnia a disparut de pe ecranele radarelor.

Dupa toate probabilitatile, aeronava s-a prabusit si a provocat moartea tuturor celor de la bord.
Ieri dimineata, pe aeroportul din orasul Mostar, din vestul Bosniei, oficialii bosniaci se pregateau sa-l intampine pe presedintele macedonean, Boris Traikovski. Era unul dintre oaspetii asteptati la o conferinta despre investitiile internationale. Avionul prezidential cu insemnele Macedoniei n-a mai ajuns insa pe aeroportul bosniac. A disparut de pe radar deasupra localitatii Stolaci, la circa 60 de kilometri sud de Saraievo.

9 LA BORD. La bordul aeronavei se aflau mai multi importanti politicieni macedoneni, inclusiv cei mai apropiati consilieri ai presedintelui si un responsabil din ministerul Apararii. In total, noua persoane, cu tot cu echipajul. Din primele informatii pe care politia bosniaca le-a dat publicitatii reiesea ca nimeni nu a scapat cu viata. Cateva ore mai tarziu, trupele NATO de mentinere a pacii detasate in zona contraziceau aceste date. Unde pana la un moment dat se anuntase ca epava avionului a fost gasita si ca presedintele este mort, informatiile ulterioare sustineau o alta varianta: disparitia. A aeronavei si, implicit, a ocupantilor ei.

BALBAIELI. "Pot confirma ca epava si noua cadavre au fost gasite intre localitatile Liubinie si Stolaci. E prea devreme pentru o identificare precisa, dar credem ca este vorba despre sapte membri ai delegatiei oficiale si doi membri ai echipajului", suna prima declaratie a purtatorului de cuvant al politiei bosniace, Nedzad Veizagici. Dupa mai multe ore, oficialul si-a schimbat versiunea. "Informatia initiala nu a fost confirmata de cercetarile de la fata locului. Avionul este considerat disparut", s-a corectat Nedzad Veizagici. Noua varianta are si sustinerea purtatorului de cuvant al trupelor SFOR, care participa la operatiunile de cautare.

TEREN MINAT. Se pare ca principala cauza a acestor balbaieli ar fi furtuna abatuta asupra regiunii. O adevarata perdea de ploaie nu permite echipelor de interventie sa vada la mai mult de doi metri. Surse din cabinetul presedintelui au dezvaluit presei macedonene ca se cunoaste locul unde s-a prabusit avionul, dar ca nimeni nu poate ajunge, deocamdata, in acea zona, pentru a putea da detalii credibile despre soarta presedintelui si a celorlalti pasageri. Unul dintre motivele pentru care accesul pare atat de dificil ar fi ca terenul este inca plin de mine, dupa razboiul incheiat in 1992.

Ce se stie cu exactitate este ca vremea nu era deloc prielnica zborului, motiv pentru care premierul albanez, Fatos Nano, a preferat sa-si anuleze participarea la conferinta. Avionul presedintelui Macedoniei era o donatie a guvernului american pentru fortele armate macedonene si mai fusese implicat intr-un incident.

Tentativa de asasinat

In octombrie 2001, politia din Sofia a arestat un barbat care planuia asasinarea lui Boris Traikovski. Conspiratia a fost descoperita de serviciile speciale macedonene, iar presedintele, care participa la o conferinta internationala, a fost mutat la timp din hotelul unde era cazat. Politia l-a inhatat pe presupusul asasin, un cetatean bulgar de 29 de ani, cu un cazier bogat, chiar cand incerca sa intre inarmat in hotel. Potrivit informatiilor publicate in presa vremii, Traikovski nu era singurul vizat de planul de asasinat al lui Lukanov. Alte tinte ar fi fost presedintele Romaniei, al Bulgariei si al Croatiei.

Macedonia si-a amanat candidatura la Uniunea Europeana

O delegatie a Macedoniei, condusa de premierul Branko Crvenkovski, se afla la Dublin, in Irlanda, la ora cand a venit vestea ca presedintele a murit intr-un accident de avion. Pana ca autoritatile sa faca publica varianta disparitiei, intreaga delegatie a plecat val-vartej din Irlanda. Premierul Crvenkovski urma sa prezinte oficial intentia Macedoniei de a deveni membru al Uniunii Europene si de a incepe demersurile si reformele necesare. Prim-ministrului irlandez, Bertie Ahren, i-a revenit sarcina de a anunta ca macedonenii si-au anulat prezentarea si s-au intors de urgenta la Skopje. Candidatura Macedoniei la UE va fi anuntata la o data ce urmeaza sa fie stabilita in curand.
( IRINA CRISTEA )

×
Subiecte în articol: externe