x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un afgan a primit azil în Marea Britanie pe motive religioase. E ateu

Un afgan a primit azil în Marea Britanie pe motive religioase. E ateu

14 Ian 2014   •   14:11
Un afgan a primit azil în Marea Britanie pe motive religioase. E ateu

Un cetăţean afgan a primit azil în Marea Britanie pe motive religioase, acesta susţinând că este ateu, o poziţie filosofică pentru care în ţara natală ar fi persecutat.

Bărbatul a ajuns în Marea Britanie în 2007, la 16 ani, şi i s-a permis să rămână până în 2013. Potrivit avocaţilor săi, acesta a fost crescut ca musulman însă în timpul petrecut în Marea Britanie a devenit ateu.

Avocaţii spun că în Afganistan bărbatul riscă închisoarea sau chiar moartea.

Potrivit legii Sharia, care se aplică în anumite părţi ale acestei ţări, apostazia (renunţarea la religie) se pedepseşte cu moartea. Avocaţii bărbatului spun că cineva în situaţia clientului său ar fi nevoit să fie foarte discret în privinţa vederilor sale, dar dat fiind că religia islamică este adânc înrădăcinată în toate aspectele vieţii din Afganistan, o astfel de discreţie ar fi imposibilă.

Potrivit Convenţiei privind Statutul Refugiaţilor, azilul se acordă persoanelor aflate în pericol în ţara de origine din motive care ţin de religie, rasă, naţionalitate sau apartenenţă la grupuri sociale sau politice.

Echipa de avocaţi a bărbatului spune că acesta este primul caz în care unui refugiat i se acordă azil pe motive religioase tocmai pentru că nu are vederi religioase.

"Argumentul nostru a fost că un ateu are dreptul să fie protejat pentru credinţele sale în acelaşi mod în care o persoană religioasă ar fi protejată. Decizia de acordare a azilului este o recunoaştere a faptului că neaderarea la un sistem religios este în sine asumarea unei poziţii filosofice", a declarat Sheona York, una dintre avocatele bărbatului. 

×
Subiecte în articol: ateu azil religie musulman afganistan sharia