x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Baiatul Sahului iranian : "Ne vom elibera singuri"

Baiatul Sahului iranian : "Ne vom elibera singuri"

de Mihaela Biliovschi    |    09 Mar 2006   •   00:00
Baiatul Sahului iranian : "Ne vom elibera singuri"
Corespondenta din Washington
Doar cateva luni au trecut de cand iranienii au ales, cu majoritate de 62%, un nou regim la Teheran. Tot atat timp i-a luat mostenitorului fostului rege sa cheme poporul la dobandirea democratiei. Reza Pahlavi a clamat, intr-o conferinta la Washington, ca actualul regim nu este pe placul majoritatii iranienilor.

Doar un milion dintre acestia sunt aproape de regim, ceilalti zac in strada in foame si boli. "Cerem sprijin comunitatii internationale, mass-media si iranienilor de pretutindeni", a precizat fiul monarhului. Insa a respins cu vehementa posibilitatea unei interventii militare in Iran. Si nici politica negocierilor interminabile purtate de SUA nu e pe placul lui Reza. "Ne vom elibera singuri", a insistat el. Cat despre sanctiunile economice aruncate de Statele Unite ca o vraja neagra asupra iranienilor, Reza spune ca este de preferat armelor, pentru a tine guvernul in frau.

PORTRET. Reza Pahlavi a pus piciorul in SUA in 1978, cand a venit la studii. Un an mai tarziu, Revolutia Islamica i-a aruncat in exil pe toti membrii familiei regale. Tatal sau, regele, a murit in 1980, in Egipt. Sora mai mica a lui Reza, frumusete recunoscuta si prezentata in reviste de renume, s-a sinucis la varsta de 31 de ani. Incurajat si sprijinit de mama sa, Reza a continuat timid sa militeze pentru democratie in Iran. S-a facut auzit cu precadere dupa ce un nou regim a fost inscaunat la Teheran, gratie a 62% din sufragii. Acelasi regim care astazi, in timp ce trimite amenintari existentiale Israelului si neaga Holocaustul, isi cere drepturile de a imbogati uraniu in centralele nucleare de pe teritoriu. Comunitatea internationala banuieste regimul iranian de intentii nucleare.

OBIECTIVE. Democratia in Iran, spune, este scopul pentru care lupta. Intrebat daca modelul democratiei in tarile vecine, Irak si Afganistan, nu-i sperie pe iranieni, Reza a amintit de Revolutia Constitutionala de acum 100 de ani cand a fost instaurata prima democratie in Est. "Daca cineva in Orientul Mijlociu cunoaste democratia, atunci este poporul iranian", spune Reza Pahlavi. Sperantele sale se indreapta catre mia de grupuri de oponenti ai actualului regim din Iran. Problema e ca nu pot comunica intre ei, iar "milioane de iranieni asteapta sa explodeze. Vor democratie si sunt gata s-o dobandeasca, dar au nevoie de sprijin", adauga el.

NEVOIA DE SCHIMBARE. Regele in "stand by" nu a mentionat care este solutia si ce sprijin asteapta de la comunitatea internationala. Conform ultimelor informatii, presedintele George Bush ar fi cerut finantare internationala pentru a inlatura regimul de la Teheran. Presedintele a inaintat Congresului o cerere pentru inca 75 milioane de dolari "pentru promovarea schimbarii democratice in Iran".

Daca regimul de la Teheran ar fi inlaturat cu ajutorul SUA, Reza Pahlavi are sanse sa se reintoarca rege. Rusia si China ar fi foarte suparate, iar lupta pentru petrol va avea un nou start. Pana la ultima picatura.

×
Subiecte în articol: externe reza