x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bandă specială pe un trotuar din China pentru pietonii dependenţi de telefonul mobil

Bandă specială pe un trotuar din China pentru pietonii dependenţi de telefonul mobil

15 Sep 2014   •   13:30
Bandă specială pe un trotuar din China pentru pietonii dependenţi de telefonul mobil

Un trotuar din oraşul chinez Chongqing a fost împărţit în două benzi, una pentru pietonii care se grăbesc spre destinaţia lor şi alta pentru pietonii dependenţi de telefonul mobil, care stau cu ochii la ecranul aparatului chiar şi atunci când merg.

Banda pentru dependenţii de telefon are săgeţi care indică direcţia de mers, astfel încât, cu ajutorul vederii periferice, cei care sunt adânciţi în utilizarea aplicaţiilor de pe smartphone să poată rămâne pe drumul corect.

Ideea pare să fi fost copiată întocmai după un experiment realizat de un program tv al National Geographic, la începutul acestui an.

Încercând să stabilească dacă o astfel de bandă ar ajuta pietonii grăbiţi să nu se mai încurce de pietonii mai lenţi, absorbiţi de telefonul mobil, programul a arătat că dependenţii de tehnologie sunt prea adânciţi în folosirea aplicaţiilor ca să remarce banda special creată pentru ei.

Oficialii oraşului Chongqing spun însă că scopul benzii nu este de a ajuta dependenţii de telefoane mobile, ci de a-i face să realizeze ridicolul situaţiei şi a-i determina să lase telefonul în buzunar atunci când merg.

Dependenţa de smartphone este un fenomen în creştere şi în China. Un sondaj realizat de compania de recrutare zhaopin.com în rândul a 10.000 de persoane cu studii superioare pe care le-a avut în vizor pentru diferite slujbe a arătat că 80% dintre ei aveau o dependenţă acută de telefonul mobil.

Ideea unei benzi pentru pietonii dependenţi de telefon a apărut însă pentru prima dată în oraşul american Philadelphia, în 2012, când primarul a anunţat această iniţiativă în cadrul unei farse de 1 aprilie.

Primarul oraşului a declarat atunci că, în ciuda glumei, rămâne real faptul că în Philadelphia câte un pieton este lovit de o maşină la fiecare patru ore. 


×
Subiecte în articol: dependenta telefon mobil smartphone