x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama cere Congresului să voteze reforma sistemului de imigraţie

Barack Obama cere Congresului să voteze reforma sistemului de imigraţie

de Agerpres    |    22 Noi 2014   •   13:51

Preşedintele american Barack Obama a lansat sâmbătă un apel către Congres să voteze reforma sistemului de imigraţie din SUA, apărând însă decizia sa de a reglementa prin decret situaţia a circa 5 milioane de imigranţi clandestini, transmite agenţia France Presse.

''Cred totuşi că cea mai bună cale de soluţionare a acestei probleme este ca cele două părţi să conlucreze pentru a vota o lege'', a declarat Obama în timpul discursului său săptămânal radiotelevizat, referindu-se la un proiect de lege care a fost votat de Senat, dar a fost respins de Camera Reprezentanţilor.

În opinia sa, această lege ar consolida frontierele SUA, dar în acelaşi timp ar da imigranţilor stabiliţi deja în ţară de mult timp posibilitatea de a avansa către o naturalizare, în anumite condiţii.

''Însă în aşteptarea unei legi, există lucruri pe care am dreptul să le fac, acţiuni similare celor adoptate de preşedinţi democraţi şi republicani înaintea mea, pentru a face mai just sistemul nostru de imigraţie'', a subliniat liderul de la Casa Albă, aflat în Las Vegas.

Obama a oferit joi seară o reglementare temporară pentru circa 5 milioane de imigranţi clandestini, dintr-un total de 11 milioane ce trăiesc în SUA sub ameninţarea unei expulzări.

Începând din primăvara anului viitor, orice imigrant clandestin ce trăieşte de peste cinci ani în SUA şi are un copil american sau titular al statutului de rezident permanent va putea solicita un permis de muncă de trei ani. ''Aceasta nu este nici o garanţie a cetăţeniei, nici un drept de a rămâne aici permanent'', a ţinut totuşi să precizeze preşedintele american.

Adversarii săi politici republicani au calificat imediat acest proiect ca anticonstituţional şi au promis să îl combată atât în legislativul american, cât şi în justiţie.

×