x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Barack Obama: Trimiterea de "trupe la sol" în Siria ar fi o "eroare"

Barack Obama: Trimiterea de "trupe la sol" în Siria ar fi o "eroare"

24 Apr 2016   •   13:35
Barack Obama: Trimiterea de "trupe la sol" în Siria ar fi o "eroare"

Ar fi o "eroare" trimiterea de "trupe la sol" în Siria, unde regimul lui Bashar al-Assad şi-a intensificat bombardamentele împotriva fiefurilor rebele, fragilizând considerabil armistiţiul intrat în vigoare la sfârşitul lunii februarie, a reiterat duminică preşedintele american Barack Obama, într-un interviu acordat BBC News, citat de AFP şi Reuters.

"Ar fi o eroare" din partea SUA, Marii Britanii sau oricărei alianţe din ţări occidentale de a "trimite trupe la sol şi de a răsturna regimul lui Al-Assad", a declarat Barack Obama în interviul pentru BBC News.

"Dar eu chiar cred că putem pune presiune, la nivel internaţional, asupra tuturor părţilor prezente ( ...) pentru ca ele să se aşeze la masă şi să încerce să negocieze o tranziţie", a spus liderul de la Casa Albă, citând Rusia şi Iranul - principalii aliaţi ai lui Al-Assad - precum şi opoziţia moderată siriană.

El şi-a reiterat, de asemenea, linia potrivit căreia "soluţia militară singură" nu va permite rezolvarea "problemelor pe termen lung" în Siria.

"Între timp, noi continuăm să lovim ţinte (ale grupării jihadiste Statul Islamic /SI/) în locuri ca Raqqa" în Siria, a adăugat Obama, precizând că ţara sa încearcă să "blocheze zone ale ţării care trimit combatanţi străini în Europa".

O încetare a focului între forţele regimului de la Damasc şi grupări rebele moderate, negociată de SUA şi Rusia, a intrat în vigoare la 27 februarie şi a contribuit iniţial la reducerea intensităţii luptelor pe ansamblul Siriei.

Dar, regimul sirian şi-a intensificat duminică bombardamentele împotriva mai multor fiefuri ale rebelilor, care s-au soldat cu peste 50 de morţi în ultimele 48 de ore, subminând armistiţiul într-un moment în care şi negocierile de pace sunt în impas. Grupările jihadiste Statul Islamic şi Frontul Al-Nosra nu sunt incluse în acest armistiţiu.

Preşedintele american se declarase vineri "foarte îngrijorat" în legătură cu fragilizarea regimului de încetare a ostilităţilor."Mă întreb dacă acesta este durabil", a spus Obama într-o conferinţă de presă comună la Londra cu premierul britanic David Cameron.

"În cazul în care încetarea ostilităţilor se prăbuşeşte, vom încerca din nou să facem totul pentru a o restabili", a afirmat preşedintele american, acuzând Moscova şi Teheranul de susţinerea "regimului sângeros" al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, scrie AFP.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: barack obama siria