x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BBC reclamă Iranul la ONU

BBC reclamă Iranul la ONU

30 Oct 2017   •   14:30
BBC reclamă Iranul la ONU

Radioteleviziunea britanică BBC a anunțat, miercuri, că a depus la Organizația Națiunilor Unite o plângere împotriva Iranului, pentru „o campanie susținută de hărțuire și persecuție” a jurnaliștilor, informează DPA.

Plângerea a fost adresată raportorului special al ONU pentru libertatea de exprimare, David Kaye, care a cerut Teheranului să înceteze hărțuirea angajaților BBC, și raportoarei speciale pentru drepturile omului în Iran, Asma Jahangir. BBC a precizat că 152 de angajați, foști angajați și colaboratori ai săi sunt anchetați de autoritățile de la Teheran pentru „complot împotriva securității naționale”, în Iran și în străinătate. Unora dintre ei le-au fost blocate activele și nu li se permite să moștenească sau să vândă bunuri în Iran. Potrivit BBC, scopul anchetelor este de a efectua presiuni asupra jurnaliștilor, pentru a-i determina să își înceteze colaborarea cu radioteleviziunea britanică. Directorul general al BBC, Tony Hall, a afirmat că anchetele sunt „motivate politic” și că reprezintă „o pedeapsă colectivă fără precedent aplicată ziariștilor care pur și simplu își fac meseria”. Acțiunile guvernului iranian împotriva jurnaliștilor și a familiilor lor au început după alegerile prezidențiale din 2009, când Teheranul a acuzat puterile străine de amestec. Iranul a vehiculat și știri false despre unii angajați ai BBC, inclusiv relatări despre acte sexuale ilegale, dintre care unele sunt pedepsite cu moartea conform legilor iraniene, susține organizația media britanică.

Serviciul BBC în limba persană emite de la Londra, iar mulți dintre angajați evită deplasările în Iran, chiar și pentru a-și vizita rudele grav bolnave, de teamă să nu fie închiși sau împiedicați să mai părăsească țara.

 

 

 

×
Subiecte în articol: bbc