x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Beijing, avertizat de SUA in legatura cu Marea Chinei de Sud

Beijing, avertizat de SUA in legatura cu Marea Chinei de Sud

04 Mai 2018   •   06:56
Beijing, avertizat de SUA in legatura cu Marea Chinei de Sud
Sursa foto: Zach Rudisin

Casa Albă a avertizat China că se expune la "consecinţe" legate de acţiunile sale de "militarizare" a Mării Chinei de Sud, unde Beijingul ar fi instalat recent rachete. "Suntem la curent cu militarizarea Mării Chinei de Sud de către China", a declarat purtătoarea de cuvânt a executivului american, Sarah Sanders.

 

"Am discutat despre preocupările noastre pe această temă direct cu chinezii şi vor fi consecinţe pe termen scurt şi pe termen lung", a continuat ea, fără să precizeze despre ce consecinţe este vorba.

China a refuzat să confirme informaţiile prezentate miercuri de postul american de televiziune CNBC potrivit cărora ar fi instalat în ultimele 30 de zile rachete pe trei insule din Marea Chinei de Sud, ceea ce îi permite să-şi consolideze revendicările de suveranitate.

China revendică din motive istorice numeroase insule şi recife din Marea Chinei de Sud. Ţările vecine (Vietnam, Filipine, Malaezia, Brunei) au revendicări rivale care uneori se suprapun. Beijingul sprijină revendicările sale de suveranitate întărind prin rambleiere insuliţele şi recifele aflate sub controlul său pe care a construit instalaţii civile, dar şi piste de aterizare capabile să primească avioane militare.

Washingtonul şi alte ţări occidentale au insistat asupra faptului că diferendele din această vastă regiune maritimă trebuie să fie rezolvate în mod legal şi că libertate de navigare trebuie respectată. Statele Unite nu iau poziţie oficial. Consideră însă că Beijingul "militarizează" Marea Chinei de Sud. US Navy trimite frecvent nave de război şi portavioane în zona respectivă.

"China trebuie să realizeze că a beneficiat de libertatea de navigaţie şi că US Navy a fost garantul acesteia", a declarat joi în legătură cu acest subiect o purtătoare de cuvânt a Pentagonului, Dana White, adăugând că "Ne vom continua operaţiunile".

AGERPRES

×