x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Belgia intenționează să-l extrădeze pe Carles Puigdemont

Belgia intenționează să-l extrădeze pe Carles Puigdemont

05 Noi 2017   •   11:00
Belgia intenționează să-l extrădeze pe Carles Puigdemont

Procurorii de la Bruxelles au anunţat sâmbătă că examinează mandatul european de arestare lansat împotriva liderului destituit al Cataloniei, Carles Puigdemont, şi speră să demareze procedurile de extrădare cât mai repede posibil, informează cotidianul lapresse.ca. 

Într-un comunicat, procurorii capitalei belgiene au indicat că omologii lor federali le-au remis mandatele pentru Carles Puigdemont şi patru dintre colegii săi în temeiul legăturii care există între cei cinci politicieni catalani şi Bruxelles. 

Comunicatul nu a oferit detalii cu privire la această legătură. Fostul preşedinte şi foştii membri ai cabinetului Cataloniei s-au refugiat în Belgia după ce au fost destituţi de Madrid în urmă cu o săptămână. 

Carles Puigdemont a luat cuvântul în timpul unei conferinţe de presă organizate marţi la Bruxelles şi a avut o apariţie vineri la postul naţional de televiziune din Belgia. 

Surse apropiate liderilor destituiţi au refuzat să dezvăluie unde se află aceştia în prezent. Într-un mesaj pe Twitter publicat sâmbătă în olandeză, Carles Puigdemont a spus că este dispus să colaboreze cu autorităţile belgiene. 

Potrivit comunicatului, procurorii de la Bruxelles şi omologii lor federali examinează împreună mandatele de arestare trimise de Spania cu scopul de a lansa procedurile judiciare cât mai repede posibil şi în spiritul legii. 

Comunicatul subliniază că niciun alt detaliu nu va fi oferit până duminică, la ora locală 14.00 

Fostul preşedinte şi cei patru foşti miniştri catalani sunt căutaţi pentru cinci infracţiuni, printre care rebeliune, utilizare necorespunzătoare a fondurilor publice şi insubordonare în legătură cu rolul lor în declaraţia unilaterală de independenţă adoptată de parlamentul catalan la 27 octombrie. 

La o zi după vot, guvernul spaniol a recurs la prerogative constituţionale excepţionale pentru a-i destitui pe liderii catalani şi a dizolva parlamentul regiunii. Noi alegeri regionale sunt prevăzute la 21 decembrie. 

Nouă membri ai fostului guvern al Cataloniei au acceptat să se prezinte în faţa unui tribunal din Madrid. Judecătoarea Curţii Naţionale a Spaniei Carmen Lamela a ordonat arestarea lor preventivă, cu excepţia unuia singur eliberat pe o cauţiune de 50.000 de euro.

AGERPRES

×