x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bătălia secolului în Senatul SUA: Biden, față în față cu armele de asalt cumpărate de americani

Bătălia secolului în Senatul SUA: Biden, față în față cu armele de asalt cumpărate de americani

de Şerban Mihăilă    |    25 Mar 2021   •   07:40
Bătălia secolului în Senatul SUA: Biden, față în față cu armele de asalt cumpărate de americani

După fiecare carnaj comis pe teritoriul american, apelurile liderilor politici și ale societății civile în vederea modificării legislației în domeniul vânzării armelor de foc tind să se transforme, la Washington, într-un ritual trist, în care orice inițiativă este îngropată rapid în Congres. Opoziția republicanilor și influența imensă a industriei de armament în politica americană față de încercările de a revizui această legislație, în țara occidentală cu cele mai multe arme de foc aflate în mâinile populației civile, s-a dovedit de-a lungul timpului o misiune aproape imposibilă pentru toate administrațiile care au încercat să aducă schimbări într-un domeniu controversat, apărat de grupări de lobby extrem de puternice. Pentru prima oară, există însă șansa unei reforme majore în acest domeniu.

 

După cel de-al doilea masacru comis într-un interval de o săptămână pe teritoriul american, președintele Joe Biden și democrații din Congresul SUA au cerut, marți, interzicerea armelor de asalt, a încărcătoarelor de mare capacitate, precum și remedierea tuturor lacunelor sistemului de verificare a celor care vor să cumpere arme. Cu numai o lună în urmă, Biden dăduse semnalul ofensivei noii sale administrații în vederea modificării legislației asupra vânzării armelor de foc pe teritoriul SUA, cerând, în plus față de solicitările formulate marți, eliminarea imunității pentru fabricanții de arme care dau intenționat drumul armamentului de război pe străzile americane. Verificarea extinsă a tuturor potențialilor cumpărători de arme și interzicerea armelor de asalt sunt, de altfel, măsuri propuse încă din 2019 de către democrați, dar considerate de republicanii din fosta administrație mult prea radicale, chiar și după masacrele din El Paso și Dayton.

 

Până aici! Nu se mai poate!

„Nu trebuie să mai aştept niciun minut, darămite o oră, pentru a lua măsuri de bun simţ care pot salva vieţi în viitor și le cer colegilor mei din Camera Reprezentanților și Senat să acționeze!”, a tunat Biden, la câteva ore după atacul armat de la începutul acestei săptămâni, din Colorado, soldat cu zece morți. „Aceasta nu este și nu ar trebui să fie o chestiune politică, de partid. Este o problemă americană, care va salva vieți americane. Trebuie să acționăm!”, a declarat șeful Casei Albe, citat de CNN. „Putem interzice armele de asalt și încărcătoarele de mare capacitate în această țară, odată pentru totdeauna! Am mai făcut acest lucru atunci când eram senator. A fost legea care a durat cel mai mult și care a redus simțitor aceste masacre! Ar trebui să o adoptăm din nou!”, a adăugat liderul american. Ca senator, Biden a fost un susținător fervent al interdicției impuse armelor de asalt în anul 1994, inițiativă legislativă care avea să expire însă zece ani mai târziu și care nu a mai fost impusă apoi niciodată. De atunci, actualul președinte a mai fost implicat într-o serie de inițiative în privința controlului armelor de foc, toate oprite în Congresul american. Noul asalt al președintelui și al taberei democrate are loc după ce opt persoane au fost ucise săptămâna trecută în atacuri armate comise în oraşul Atlanta, din statul Georgia, iar zece au fost omorâte luni, într-un supermarket din localitatea Boulder, în Colorado. 

 

A sosit momentul

Partizanii modificării legislației în domeniul vânzării armelor de foc și numeroși lideri democrați consideră că, prin instalarea lui Biden la Casa Albă, există șanse reale pentru prima oară în ultimele două decenii de a adopta măsuri restrictive eficiente. Potrivit sondajelor de opinie, Biden se bucură de sprijinul majoritar al populației în această privință și, pe de altă parte, influența organizațiilor de lobby pro-arme e în scădere la Washington. Mai mult, Camera Reprezentanților a trecut luna aceasta două proiecte de lege, ce prevăd extinderea și intensificarea verificărilor asupra tuturor cumpărătorilor de arme de foc, precum și creșterea perioadei în care FBI poate să-și exprime dreptul de veto asupra achiziționării de arme de către persoanele „cu probleme”, aflate în baza de date a serviciilor de securitate americane. 

 

Frâna republicană

Proiectele legislative mai trebuie să treacă însă și de Senat, iar acest lucru este extrem de problematic, deoarece, conform sistemului de validare, în actuala configurație politică este nevoie de obținerea a încă minimum zece voturi din partea republicanilor, din cauza majorității extrem de fragile de care democrații dispun în Camera Superioară a Congresului. De altfel, deși controlează președinția și ambele camere ale Congresului, majoritatea fragilă din Senat - 50-50, cu vot de departajare din partea vicepreședintelui Kamala Harris - nu le permite democraților să facă prea multe, fără a ajunge la un acord cu republicanii. Și, astfel, în condițiile unei matematici extrem de echilibrate în ultimii ani, în special în Senat, Congresul nu a permis găsirea unei soluții de compromis în privința armelor de foc, transformând această chestiune într-unul dintre cele mai dificile subiecte din politica americană. Deocamdată, reticența republicanilor în privința modificării legislației în domeniul vânzării armelor de foc rămâne la fel de fermă. Speranța ca republicanii să se alăture unui efort bipartid pentru combaterea surselor violenței provocate de armele de foc s-a năruit după prima zi a masacrului din Colorado: „De câte ori există împușcături, jucăm această piesă ridicolă!”, a exclamat, marți, senatorul republican Ted Cruz, dând de înțeles că nu se va schimba nimic nici de această dată, așa cum nu s-a întâmplat nici în timpul administrațiilor Obama și Trump. 

 

După fiecare masacru, argumentul republicanilor este același: violența provocată de armele de foc trebuie soluționată printr-o monitorizare mult mai strictă și nu prin limitarea drepturilor proprietarilor de arme.

×