x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bilanţ dezastruos în SUA, după trecerea uraganului Sandy: 40 de morţi, sute de mii de evacuaţi, 7 milioane de oameni în beznă (VIDEO)

Bilanţ dezastruos în SUA, după trecerea uraganului Sandy: 40 de morţi, sute de mii de evacuaţi, 7 milioane de oameni în beznă (VIDEO)

31 Oct 2012   •   09:11
Bilanţ dezastruos în SUA, după trecerea uraganului Sandy: 40 de morţi, sute de mii de evacuaţi, 7 milioane de oameni în beznă (VIDEO)
Sursa foto: ANDREW ROBERTSON/AFP

Cel putin 40 de morţi, sute de mii de evacuaţi, 7 milioane de oameni în beznă şi acum, aproape 100 de incendii și două reactoare nucleare închise. Pagubele sunt estimate la 30 de miliarde de dolari. Acestea sunt până acum efectele uraganului Sandy care a lovit marți coasta de est a Statelor Unite, informează Reuters.

Cele mai afectate state au fost în New York şi New Jersey, unde Barack Obama a decretat starea de catatrofă majoră. Numai în New York, furtuna a ucis cel puţin 25 persoane, anunţa aseară guvernatorul Andrew Cuomo.

„Milioane de oameni vor fi afectaţi. Aşa că cel mai important mesaj pe care îl transmit publicului acum este: Vă rog să ascultaţi de autorităţile statale şi locale. Dacă ei vă spun să evacuaţi, trebuie să evacuaţi. Nu întârziaţi, nu puneţi la îndoială instrucţiunile pentru că este o furtună extrem de puternică ce poate avea consecinţe fatale”, a transmis președintele american.

În Baltimore, compania locală de gaze şi electricitate a cerut ajutor omoloagelor din statele vecine. Peste 7.500 de persoane sunt angrenate la ora actuală în eliminarea consecinţelor uraganului Sandy pe coasta de est a SUA.

În Virginia, compania electrică locală a apelat la foştii săi angajaţi pensionari pentru a remedia situaţia. În New York, multe zone au fost inundate şi au rămas fără curent electric: nu funcţionează metroul, iar transportul urban de suprafaţă a fost doar parţial restabilit.

Reactorul Salem 1, din New Jersey, a fost închis după ce 4 din cele 6 pompe de circulaţia apei au încetat să funcţioneze. Un alt reactor, situat la circa 50 de kilometri nord de New York, pe marginea râului Hudson, a fost de asemenea oprit. Autorităţile au anunţat că reactoarele nucleare aprovizionau cu energie 3 state ale Uniunii.



„Situaţia în SUA, mai ales pe coasta de est este deosebit de gravă, având în vedere că condiţiile meteo nefavorabile pot conduce la disfuncţionalităţi la centralele nucleare. Datorită vitezei mari a vântului, densităţii precipitaţiilor, 4 pompe au fost scoase din funcţiune, celelalte două rămânând în funcţiune”, a explicat Lucian Biro, expert în securitate nucleară.

Probleme au fost şi la o centrală electrică din Manhattan, unde în urma unei explozii 19 muncitori au rămas blocaţi. Alte 50 de focare de incendii au fost raportate în Queens.

Creşterea nivelului apelor unui râu din New Jersey după trecerea uraganului Sandy a determinat ruperea unui dig în comitatul Bergen, la câţiva kilometri distanţă de New York.

Peste 7 milioane de oameni au rămas fără curent electric din cauza uraganului. De asemenea, staţiile de metrou au fost cuprinse de ape, fiind afectate mai multe linii de transport în comun.

×