x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Boxerul cântat de Bob Dylan, Rubin "Uraganul" Carter a murit

Boxerul cântat de Bob Dylan, Rubin "Uraganul" Carter a murit

20 Apr 2014   •   22:01
Boxerul cântat de Bob Dylan, Rubin "Uraganul" Carter a murit

Fostul boxer american Rubin "Uraganul" Carter, condamnat pe nedrept la închisoare pentru omor, a decedat la vârsta de 76 de ani, în locuinţa sa din Toronto, Canada - informează BBC.

Prietenul său John Artis, condamnat şi el în acelaşi proces, a spus presei că Rubin Carter a murit în somn. Fostul pugilist suferea de cancer la prostată.

În 1966, Carter a petrecut 19 ani în închisoare pentru trei crime pe care nu le comisese, stârnind indignare în întreaga lume.

Posibila motivaţie rasială din spatele condamnării sale a devenit binecunoscută prin piesa "Hurricane", a lui Bob Dylan, prin numerose cărţi şi filme.

Carter "Uraganul" a fost condamnat în 1966 pe baza mărturiei a doi martori ai acuzării, care se aflau la locul crimei pentru că încercau să dea o spargere. în 1974, cei doi şi-au retras declaraţiile, iar doi ani mai târziu verdictul iniţial a fost retras şi Carter a fost eliberat. Pentru scurt timp, însă.

Condamnarea pe nedrept a făcut din fostul boxer o figură importantă a mişcării pentru drepturile omului, sprijinit printre alţii de Bob Dylan şi Muhammad Ali.

Cu toate acestea, în 1976, Rubin "Uraganul" Carter a fost rejudecat şi condamnat, după ce unul dintre cei doi martori şi a retras... retractarea. A fost eliberat în 1985, când o instanţă federală a casat şi cea de-a doua condamnare. "Condamnarea s-a bazat pe rasism, mai degrabă decât pe un motiv", a spus judecătorul.

Carter s-a mutat de atunci la Toronto şi a sprijinit cauzele celor condamnaţi pe nedrept.

×