x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brazilia: Confruntat cu grave acuzaţii de corupţie, preşedintele Temer refuză să demisioneze

Brazilia: Confruntat cu grave acuzaţii de corupţie, preşedintele Temer refuză să demisioneze

20 Mai 2017   •   19:25
Brazilia: Confruntat cu grave acuzaţii de corupţie, preşedintele Temer refuză să demisioneze

Fragilizat de grave acuzaţii de corupţie, preşedintele Braziliei, Michel Temer, a refuzat categoric să plece de la putere joi, în ciuda apelurilor la demisie venite din toate părţile şi a căderii brutale a pieţelor în faţa incertitudinilor privind viitorul politic al ţării, notează AFP. 

"Nu voi demisiona. Repet. Nu voi demisiona", a subliniat şeful statului brazilian, într-o alocuţiune televizată foarte aşteptată după unda de şoc a dezvăluirilor explozive din publicaţia O Globo. 

Potrivit acesteia, preşedintele brazilian, Michel Temer, a fost înregistrat de proprietarul unei companii în timp ce îşi dădea acordul pentru plata unor sume de bani cu scopul de a cumpăra tăcerea fostului şef al deputaţilor Eduardo Cunha. 

Michel Temer s-a întâlnit la 7 martie cu Joesley Batista, unul dintre proprietarii grupului J&F care controlează în principal gigantul din domeniul produselor din carne JBS, a informat ziarul. Cu acel prilej, Batista i-a explicat şefului statului că îi plăteşte sume de bani lui Eduardo Cunha, aflat în închisoare, pentru a-i cumpăra tăcerea, a adăugat O Globo. 

Înainte de a fi condamnat la sfârşitul lunii martie la 15 de închisoare pentru corupţie, Cunha, în trecut unul dintre cei mai influenţi oameni politici din Brazilia, a acţionat pentru destituirea fostei preşedinte de stânga Dilma Rousseff. 

CITEȘTE ȘI: GALERIE FOTO - Preşedintele Braziliei s-a mutat din palatul oficial din cauza... stafiilor


"Trebuie să continui asta (plata sumelor de bani)", i-a răspuns preşedintele Temer, potrivit cotidianului. 

Aceste dezvăluiri au determinat Curtea Supremă să dea undă verde joi deschiderii unei anchete contra preşedintelui brazilian. 

"Nu am autorizat niciodată nici cea mai mică plată pentru a cumpăra tăcerea cuiva", s-a apărat acesta. 

Conform relatărilor AFP şi EFE, baza parlamentară a lui Temer pare divizată, doi miniştri brazilieni, al Culturii şi al Oraşelor, şi-au prezentat demisia joi după-amiaza în semn de dezaprobare, iar manifestaţii de protest, convocate prin reţelele sociale şi cerând demisia şefului statului, au avut loc în Rio de Janeiro, Sao Paolo şi în capitala Brasilia. 

Greu afectată de criză şi cu o rată a şomajului de peste 14%, populaţia este exasperată de scandalurile cu repetiţie care afectează reputaţia întregii clase politice. 

Miercuri, pieţele s-au prăbuşit: bursa din Sao Paolo (sud-est) a închis cu o foarte puternică scădere, de 8,8%, iar activităţile au fost chiar suspendate timp de o jumătate de oră, în faţa unei scăderi de peste 10%. 

Michel Temer, 76 de ani, a preluat funcţia în urmă cu un an după destituirea controversată a preşedintei Dilma Rousseff (2011-2016) al cărei vicepreşedinte era. AGERPRES

×
Subiecte în articol: Michel Temer presedintele braziliei