x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit fără acord: Guvernul britanic vrea să pună capăt imediat libertăţii de circulaţie a cetăţenilor UE la 31 octombrie

Brexit fără acord: Guvernul britanic vrea să pună capăt imediat libertăţii de circulaţie a cetăţenilor UE la 31 octombrie

19 Aug 2019   •   18:22
Brexit fără acord: Guvernul britanic vrea să pună capăt imediat libertăţii de circulaţie a cetăţenilor UE la 31 octombrie

Guvernul britanic condus de prim-ministrul Boris Johnson a indicat luni că doreşte să pună capăt 'imediat' liberei circulaţii a cetăţenilor Uniunii Europene în situaţia unui Brexit fără acord la 31 octombrie, transmit agenţiile France Presse şi Press Association.

Fostul prim-ministru Theresa May, căruia Boris Johnson i-a succedat pe 24 iulie, avea în vedere o 'perioadă de tranziţie' chiar şi în lipsa unui acord de divorţ cu UE, ceea ce le-ar fi permis cetăţenilor europeni să se deplaseze, să lucreze sau să studieze în Marea Britanie fără a le fi cerute demersuri speciale.

'Libera circulaţie aşa cum există acum se va termina pe 31 octombrie, când Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană', a declarat însă luni o purtătoare de cuvânt din Downing Street.

'Spre exemplu, vom introduce imediat reguli mai stricte în materie de infracţionalitate pentru persoanele care intră în Marea Britanie', a menţionat ea, precizând că detaliile altor modificări sunt 'în curs de elaborare' şi vor fi stabilite de premierul Johnson şi ministrul de interne Priti Patel.

Purtătoarea de cuvânt a insistat că cetăţenii UE rezidenţi actualmente în Regatul Unit nu vor fi împiedicaţi să reintre în ţară după ce vor călători în străinătate, deşi nu este clar cum vor fi întreprinse controalele.

Sistemul care le permite cetăţenilor UE să solicite statutul de rezident permanent nu va fi modificat, iar cei două milioane de europeni care nu au finalizat încă acest demers nu vor fi împiedicaţi să intre în Marea Britanie de sfârşitul libertăţii de circulaţie, a indicat ea.

Premierul Boris Johnson doreşte introducerea unui sistem de imigraţie pe puncte similar celui din Australia, croit în funcţie de necesităţile Marii Britanii post-Brexit, a amintit purtătoarea de cuvânt.

Asociaţia The 3 Million, care luptă pentru interesele celor aproximativ 3,6 milioane de cetăţeni ai UE rezidenţi în Marea Britanie, a reacţionat pe Twitter la acest anunţ, considerând că 'ideea de a pune capăt brusc libertăţii de circulaţie la 31 octombrie în cazul unui ''no-deal'' este o politică iresponsabilă', care 'deschide calea unei discriminări generalizate' şi 'goleşte de conţinut garanţia fără echivoc a prim-ministrului către cetăţenii UE pe care a dat-o cu doar trei săptămâni în urmă'.

Potrivit guvernului de la Londra, până la sfârşitul lunii iulie mai mult de un milion de cetăţeni ai UE au obţinut statutul de 'rezident permanent' ('settled status') pentru a putea să continue să locuiască în Regatul Unit după Brexit.

La începutul lui august, Boris Johnson a anunţat un proiect de emitere de vize în procedură accelerată vizând să atragă 'cele mai bune creiere' şi să permită astfel ţării sale 'să continue să fie o superputere ştiinţifică' după ieşirea din UE.

El a promis de asemenea să protejeze drepturile cetăţenilor europeni instalaţi în Marea Britanie, pentru ca aceştia să poată trăi în continuare în această ţară chiar şi în cazul unui Brexit fără acord.

AGERPRES

×