x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit - Furtuna economică ar putea duce la recesiune

Brexit - Furtuna economică ar putea duce la recesiune

28 Iun 2016   •   17:00
Brexit - Furtuna economică ar putea duce la recesiune

Rezultatul Referendumului de săptămâna trecută privind rămânerea sau nu a Marii Britanii în Uniunea Europeană a declanşat o furtună economică profundă în această ţară, care i-a făcut pe unii să estimeze o viitoare recesiune din cauza Brexitului, relatează BBC Mundo.

Problemele care au apărut, cel puţin pe termen scurt, în urma deciziei Marii Britanii de se retrage din UE sunt multiple. Lira sterlină a suferit o cădere istorică. Şi bursa a scăzut, la rândul său.

Ca şi cum nu ar fi fost suficient, luni agenţia de rating Standard and Poor's a redus ratingul pentru datoria suverană a ţării şi i-a retras calificativul maxim, AAA, reducându-l la AA, cu perspectivă negativă, în timp ce agenţia Fitch a redus ratingul de la AA+ la AA şi a avertizat că este posibil să îl coboare în continuare.

Multe companii avertizează că şi-ar putea revizuit planurile de investiţii şi personal în Marea Britanie, din cauza deciziei de a abandona blocul comunitar.

În general, avertizează experţii, incertitudinile privind modul în care se va produce această separare între Marea Britanie şi UE creează un climat puţin propice afacerilor şi ameninţă cu extinderea în timp a efectului negativ al Referendumului asupra economiei britanice.

Şi, deşi este dificil să se stabilească o cifră concretă, puţini sunt cei care se îndoiesc că primul rezultat va fi advers, cel puţin în termeni economici.

O liră slăbită

Efectul cel mai important al primelor zile de după Referendum a fost, în mod special, căderea lirei sterline.

În orele imediat următoare referendumului, când anumite sondaje preconizau o victorie a grupului celor care doreau rămânerea în UE, lira a crescut în raport cu dolarul, ajungând la circa 1,50 dolari/liră.

Dar, vineri dimineaţă, odată ce rezultatele au început să devină clare, lira s-a prăbuşit. Luni a atins, la un moment dat, nivelul de 1,31 dolari, cel mai scăzut din ultimii 31 de ani. În numai două zile, lira a pierdut circa 13% din valoarea sa.

Această evoluţie ameninţă cu creşterea inflaţiei în Marea Britanie, deoarece va creşte valoarea multor produse importate. Şi va reduce puterea de cumpărare a britanicilor în exterior.

Totuşi, este posibil ca ţara să devină mai ieftină pentru străini, fapt care va favoriza turismul şi exporturile britanice.

Acţiuni în scădere

Primele două zile de tranzacţionare după anunţarea rezultatelor referendumului au fost negative pentru bursa britanică.

Luni, indicele FTSE 100 al Bursei din Londra a scăzut cu 2,6%, după ce vineri se depreciase cu 3,2%. Acţiunile au pierdut, ca valoare, circa 130 miliarde de dolari în două zile, conform agenţiei Reuters.

Scăderea a fost puternică şi în cazul indicelui FTSE 250, specializat în general pe companiile mai concentrate pe piaţa internă britanică. Deprecierea a fost de 6,96% luni, după 7% vineri. Pierderile pe acest indice se apropie de 61 miliarde de dolari.

Acestea sunt scăderile procentuale cele mai puternice de după 1987.

Individual, o serie de companii au suferit pierderi importante. Compania aeriană Easyjet a pierdut 22% din valoarea sa, în timp ce banca Barclays a înregistrat o scădere de 17%.

Se cere calm

Luni, fostul preşedinte al Băncii Angliei (banca centrală), Mervyn King, a afirmat că lumea nu trebuie să se îngrijoreze prea mult.

King, care s-a aflat în fruntea băncii pe parcursul crizei financiare din 2008, a declarat pentru BBC că "pieţele se mişcă în sus şi în jos. Ceea ce ne trebuie este calmul".

Acesta a adăugat că, pe termen scurt, se aşteaptă ca decizia privind ieşirea din UE să afecteze investiţiile străine în Marea Britanie, dar pe termen lung este posibil ca impactul să fie mult mai mic decât cel estimat de cele oricare dintre cele două părţi.

Pe plan global, acţiunile au suferit o scădere de 2.000 miliarde de dolari vinerea trecută, cea mai mare din istorie într-o singură zi. AGERPRES

×